депутати Народно събрание

След събран кворум на ръба от втория път парламентът набързо прие на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина.  Бюджетът на ДОО беше подкрепен от  95 депутати, 6 бяха „против”, един се въздържа. Парите на Здравната каса за 2021-ва година бяха гласувани при 82-ма депутати в зала и получиха одобрението на 75 от тях, „против“ бяха 7,  въздържали се нямаше.

Бюджетът за здраве през 2021 година мина на първо четене в пленарна зала само с кратки изказвания от опозицията, които акцентираха, че това е стандартен, а не необходимият COVID бюджет, който не отговаря на извънредната ситуация

Според Нигяр Джафер от ДПС те не подкрепят предложената рамка, защото настоящето е COVID и затова бюджетът трябва да осигури достатъчно средства за тестове за коронавирус, достатъчно възможности за лечение, инвестиции в лекарството „Ремдесивир“ и други за обезпечение на лечението. От ДПС настояват също да отпаднат лимитите за медицинските дейности.

Калин Поповски от Обединени патриоти апелира за по-стриктен контрол по разходването на парите за лекарства в бюджета. Той препоръча клиничната пътека за лечение на COVID инфекцията да бъде увеличена над 1200 лева, колкото е в момента, защото по думите му лечението на един пациент излиза средно  между 2 и 3 хиляди лева.

В бюджета на НЗОК  са заложени приходи и трансфери за 5, 084 млрд. лева, което е с 383,3 млн. лв. повече от 2020г.

Без особени дебати на първо четене мина и бюджетът на Държавното обществено осигуряване. Депутатите одобриха минималната работа заплата в страната да се вдигне от 610 лв. на 650 лв., като толкова да стане и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се.

Повишение ще има и при минималните пенсии от 250 лв. на 300 лв. За първите три месеца на 2021 г. сумата ще е 350 лв., заради надбавките от 50 лв. При други параметри обаче промяна няма. Така например парите за майчинство при отглеждане на дете до двегодишна възраст остават 380 лв.

Максималният осигурителен доход остава 3 000 лв.

„С този бюджет се слага край на финансовата стабилност на държавното обществено осигуряване – не ме притеснява дефицитът, а темпът на нарастване на дефицита през последните години – от 4 млрд. лв. да го увеличиш на 6 млрд. лв. означава, че някоя от другите системи ще страда”, каза депутатът от Движението за права и свободи Хасан Адемов.

По думите му проблемът не е в разходите, а в това, че икономиката трудно ще се справи да финансира и ще се премине към дългово финансиране.

„Бюджетът е предизборен, но не за изборите, които следват, а за тези от 2017 г.”, каза Александър Сиди от ОП, като допълни, че така управляващите изпълняват дадените обещания.

 

По-рано от БСП критикуваха управляващите за вкарване на бюджетите за обсъждане в пленарна зала по-малко от 24 часа  след приемането им в ресорните комисии тъй като депутатите не са имали време да се запознаят подробно с тях. Социалистите заплашиха и да дадат и трите бюджета на Конституционния съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!