депутати, гласуване

Днес няма да се проведе редовният парламентарен контрол. Депутатите ще започнат работа с разглеждане на проект на решение за прехвърляне на акции на Международния пловдивски панаир към държавата и гласуване на първо четене на промените в Търговския закон, след като вчера – въпреки принципното одобрение от всички парламентарни формации, те не бяха приети промените заради липса на кворум.

Парламентът ще обсъди проект на решение за възлагане на министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички необходими действия пред „Централен депозитар“ АД по вписване на безналичните акции от Община Варна в полза на държавата от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Това е първата точка в приетата програма на Народното събрание за днес.

С проекторешението се предлага парламентът да възложи прехвърлянето на 16 314 400 броя безналични акции от Община Варна в полза на държавата във връзка с валидно сключен договор за дарение от 2017 г.

Преди два дни членовете на парламентарната икономическа комисия приеха проекта на решение във връзка с акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Проектът е внесен от Росен Костурков („Продължаваме Промяната-Демократична България“) и група народни представители на 5 май 2023 г. На заседанието на комисията вносителите посочиха, че при наличието на вече сключен договор, за който не се изисква писмена форма, Общински съвет – Варна не е можел да оттегли решението за връщане на акциите на държавата, поради което има възможност за действия от икономическия министър за охраняване на обществения интерес.

В средата на май служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пое ангажимент още веднъж да бъде разгледана възможността за намиране на юридическа основа държавата да си поиска обратно акциите в Пловдивския панаир. Това стана по време на парламентарния контрол на отправен от Даниел Лорер (ПП-ДБ) въпрос, свързан с казуса с апортирането на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в „Пълдин туринвест“ АД.

Депутатите ще гласуват на първо четене два

законопроекта за промени в Търговския закон. Измененията бяха обсъдени вчера, но изтичането на пленарното време и липсата на кворум станаха причина за отлагане на гласуването за днес.

В програмата на парламента е заложено първо гласуване на два Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост, единият внесен от Министерския съвет на 10 май 2023 г., а другият от Ивайло Мирчев и група народни представители на 17 май 2023 г.

Предвижда се и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти, внесен от Министерския съвет на 10 май 2023 г., както и обсъждане на Законопроект за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret“ за самолети F-16 Block 70″ по програмата FMS на САЩ, внесен от Министерския съвет на 19 май 2023 г.

В програмата на парламента присъстват още Законопроект за ратифициране на актовете на ХХVІІ конгрес на Всемирния пощенски съюз, с вносител Министерския съвет от 24 април 2023 г.

Депутатите следва на гласуват на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, с вносител Министерския съвет от 12 май 2023 г., и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, внесен от от Министерския съвет на 17 май 2023 г.

Източник: БТА/БГНЕС

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук