народно събрание

Депутатите ще обсъдят проекта на декларация, предложен от „Продължаваме Промяната“, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Точката е втора от дневния ред за работата на народните представители днес. Тя ще бъде обсъдена след предвидения блицконтрол и преди редовния парламентарен контрол от 11:00.

Проектът на декларация за приоритетните национални цели е внесен от „Продължаваме Промяната“ (ПП) на 3 януари т.г., припомня БТА.

След като президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ПП акад. Николай Денков, от „Продължаваме Промяната“ предложиха всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели. Именно от подкрепата за въпросния проект на декларация в пленарна зала ще зависи дали „Продължаваме Промяната“ ще върнат изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Четирите национални цели, около които се предлага обединение са:

  • развитие на конкурентна, иновативна икономика
  • гарантиране на националната сигурност и върховенство на правото
  • постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие
  • намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване

От ПП поканиха останалите шест парламентарно представени сили на среща. На нея  се отзоваха „БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“. От БСП заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на декларация с приоритети, но потвърдиха готовността си да водят конструктивен диалог, който би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. От „Български възход“ също изразиха резерви по отношение на част от текстовете в документа, а от „Демократична България“ декларираха, че нагласата им е да го подкрепят.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук