Извънредното заседание на Народното събрание, на което трябваше да бъде изслушван министър-председателят Бойко Борисов, се провали. До това се стигна, след като от ПГ на ГЕРБ обявиха, че няма да участват, защото се опасяват, че парламентът ще стане огнище на коронавирус, а и не искат да стават съучастници в политическия пи ар на БСП.

В зала се регистрираха едва 91 народни представители, след което председателят на парламента Цвета Караянчева обяви заседанието за провалено, а от залата се чуха възгласи, че това е несериозно поведение.

ПГ на ГЕРБ реши днес да не участва в извънредното заседание на парламента днес. Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата, заяви Менда Стоянова на брифинг, обявявайки решението на групата да не се регистрира в началото на свиканото по инициатива на опозицията извънредно заседание.

„Решението ни да не участваме в това има няколко важни аспекта. На първо място – в парламента се събират народни представители от над 264 общини. Във всяко заседание работят над 200 представители от администрацията. Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата в парламента, което след това да се разнесе в цялата страна”, обяви Менда Стоянова.

Според нея народните представители трябва да се събират и работят само тогава, когато трябва да се вземат важни решения относно извънредното положение, както и здравето и живота на българските граждани.

„Не считаме, че днешното извънредно заседание, посветено на парламентарния контрол и изискано с подписите на колегите от БСП, има такова значение, че да правим такова събиране на незнайно колко вирусоносители без симптоми”, категорична бе тя.

Менда Стоянова изтъкна още, че не искат да стават съучастници на БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова, които, според ГЕРБ, използват парламента за личен пи ар. Депутатът допълни още, че от началото на извънредното положението народните представители от опозицията са задали над 100 писмени въпроса към кабинета, които са получили своите отговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!