Със 146 гласа „за“ и 69 „против“ депутатите преодоляха президентското вето и отново гласуваха превърналите се в спорни промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Приетите в края на юли разпоредби станаха обект на множество спорове, а държавният глава изрази несъгласие с 16 от тях, отнасящи се до правилата за подсъдността, въвеждането на възможност за провеждане на закрити съдебни заседания, увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

По време на дебатите най-силна подкрепа президентското вето получи от ПГ на „БСП за България“.

„Ветото на президента върху АПК трябва да бъде приветствано и подкрепено, а спорните текстове -обсъдени внимателно“, призова народният представител Крум Зарков.

Според него не са пресилени твърденията на организациите от гражданския сектор, че промените могат да бъдат определени като „посегателство срещу демократичното функциониране на държавата“.

От БСП се противопоставиха и на въвеждането на понятието „материален интерес“ в административния процес като го смятат за неадекватно и ще постигне обратен на търсения от управляващите ефект.

От своя страна лидерът на партията Корнелия Нинова отново подчерта, че БСП ще сезира Конституционния съд относно промените.

От ДПС защитиха промените в закона и се обявиха против ветото на президента.

„Ще подкрепим повторното обсъждане на АПК, аргументите за президентското вето не са нещо ново“, посочи от парламентарната трибуна народният представител Хамид Хамид.

Той обвини всички граждански организации, които присъстваха на провелото се вчера заседание на Правна комисия, че се включват в дебатите в последния момент.

„Къде бяха последните две години?“, попита той. Според него някои от правозащитните организации, които настояват за отпадане на спорните текстове могат да бъдат определени като „зелен октопод“ и припомни, че текстовете са обсъждани обстойно през последните две години.

След решението от БСП обявиха, че ще внесат промените в АПК в Конституционния съд.

„Какво ще се случи, ако този закон бъде приет, а както върви ще бъде. Решенията ще се вземат на тъмно, щом касаят правата на гражданите. Властта си осигурява решения на тъмно. Обществото няма да има достатъчно информация- какви решения се взимат. Това е нарушаване на принципа за достъп до информация. Второ- много хора няма да могат да защитят правата си, защото увеличението на таксите няма да е посилно за онези, които искат да оспорват акт на властта за отпускане на социални помощи.“

Така Корнелия Нинова изложи от парламентарната трибуна мотивите за действието на БСП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!