депутати Народно събрание

Новата пленарна седмица на депутатите ще започне с поредния опит на мнозинството да прокара промените в трудовото законодателство, които в петък предизвикаха скандал в пленарна зала. Тогава БСП открито саботираха заседанието, заради вкараната в последния момент поправка за увеличаване на часовете допустим извънреден труд, с която от левицата не са съгласни.

Новите текстове в Трудовия кодекс са втора точка от дневния ред, а част от тях предвиждат повишаване на извънредния труд от 150 на 300 часа, увеличение на периода на отчитане на сумарното изчисляване на работното време, както и разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори.

От БСП се заканиха да използват всички парламентарни средства, за да стопират приемането на текстовете.

„Българските работници са хора, а не роби. Извънредният труд не означава по-големи възнаграждения и заплати. той означава рискове, ниска ефективност в работата, той означава риск за здравето за всеки български работник“, каза депутатът от левицата Надя Клисурска.

Освен увеличаване на времето за извънреден труд, се предлагат промени в сумираното изчисление на работното време, с които се намалява срокът за неговото изчисляване от шест на четири месеца. Дава се и възможност при колективно договаряне този срок да бъде увеличен на една година.

Измененията в Кодекса на труда предвиждат и намаляване на изискуемия стаж на четири месеца за ползване на годишен отпуск, в случаите на постъпване за първи път на работа.

В окончателните текстове в Кодекса на труда се предлага официалният празник на 24 май  да се нарича „Ден на българската писменост, просвета и култура“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук