Страстите в пленарна зала отново се нажежиха. Минути след началото на заседанието, Мирослав Иванов бе принуден да обяви 20-минутна почивка.

Новото напрежение, прераснало и в опит за физическа саморазправа между депутати от „Продължаваме промяната” и ДПС, дойде след декларация на Костадин Костадинов от „Възраждане”.

От най-високата трибуна в държавата Костадинов използва думите „фашистка измет” и призова да не се допуска „някой да окупира държавата”. Изказването му предизвика неодобрителна реакция от залата.

Явор Божанков от БСП се качи веднага на трибуната и заяви, че „очевидно Костадинов е единственият, който тика държавата целенасочено към конфликт”.

„Аз бях на същия протест и видях, че по него хвърляха стотинки. Не копейки, а стотинки“, каза Божанков и продължи: „Знаете ли какво видяха българските граждани вчера, видяха как „Възраждане“ гласува с ДПС. Него го е страх, че всички видяха, че заедно с ГЕРБ е следващия Волен Сидеров“, каза депутатът, сочейки към депутатите от формацията на Костадинов.

Пререканията в зала продължиха и се стигна до размяна на остри реплики между Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” и Хамид Хамид от ДПС. Ананиев беше изблъскан, а депутатите от двете политически групи се скупчиха.

Мирослав Иванов беше принуден да обяви 20-минутна почивка.

Това блъскане е по-типично за за пехливански бой, отколкото за парламентаризма, който уж трябва да изповядват народните представители. Явно ДПС е изключително изнервено от политическото развитие на ситуацията с предсрочното освобождаваме на председателя на парламента Никола Минчев и подкрепата която той и членовете на „Продължаваме промяната“ получиха от хората на улицата. Вероятно си дава сметка, че направи грешка тръгвайки по пътя на сваляне на правителството и предсрочни и избори. 

Междувременно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов обяви пред журналисти, че процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда. Той подчерта още, че настоящият вот на недоверие ще предопредели съдбата на България през следващите месеци и години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук