депутати

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предвиждащи създаването на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния прокурор.

Под законопроекта стоят подписите на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а с него те се опитват да отговарят на очакванията на обществото и европейските партньори за реформа в съдебната сфера.

По време на изказванията днес в пленарна зала преди гласуването Тодор Байчев от „БСП за България” посочи, няма как да подкрепят това предложение, тъй като противоречи с Конституцията.

„Възпроизвежда се моделът на Иван Гешев, чрез разследващия прокурор Гешо Иванов“, каза Тодор Байчев.

Според БСП с промените управляващите забъркват поредната каша.

„Сега с тези безумни текстове всичко се превръща в пълен хаос, за да може фактически нищо да не се промени. Това явно устройва вносителите и това се прави на фона на конституционно решение, което категорично посочва, че надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор, не включват случаите, когато прокурор извършва проверка, разследвания и други процесуални действия по сигнал срещу главния прокурор. Вместо това ни предлагат химери в стил „разследващ на разследващия“, нещо като ремонт на ремонта“, каза депутатът Филип Попов.

Според управляващите обаче с промените ще се отговори на обществените очаквания.

„Смятам, че с приемането на предложения законопроект, ще се отговори на обществените очаквания за гарантиране на ефективно и безпристрастно провеждане на разследванията срещу главния прокурор, съобразен с действащата конституционна уредба”, каза депутатът от ГЕРБ и председател на праната комисия в НС Анна Александрова.

От ГЕРБ напомниха, че ще се настояват избора на специален прокурор, изминавайки цялата процедура, да стане факт до края на мандата на това Народно събрание.

„Съобразявайки се именно и със становището на Венецианската комисия, и на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ние категорично смятаме, че трябва да бъде проведена такава процедура, като искам да обявя предварително, че възнамеряваме този законопроект да стане факт до края на мандата на това Народно събрание и да стартира, разбира се, процедурата за избор на такъв кандидат. Смятаме, че само по този начин може да се гарантира независимостта в разследването на главния прокурор в случай, че той извърши престъпление“, каза Ципов.

Текстовете предвиждат специалният прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

От министерство на правосъдието вече изразиха подкрепа за законопроекта, но от Прокуратурата го разкритикуваха. Според държавното обвинение не е необходимо наличието на специален магистрат, който да е ангажиран с проверки единствено на главния прокурор, тъй като такива може да извърши всеки прокурор в страната. Тезата си обвинението аргументира и със скорошно решение на Конституционния съд по темата.

Дебатите по промените в Наказателно-процесуалния кодекс бяха последните за тази година. Следващото заседание на Народното събрание е на 13 януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!