Народнот Събрание, парламентът

Депутатите приеха условия как да се изчисляват цените по време на действието на Закона за мерките при извънредното положение, за да не се получава спекула. Предложението беше направено от БСП.

Според промените в закона, по време на извънредното положение цените ще се формират на базата на последните три месеца. Според специално създаден текст „всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени равни на средноаритметичните през последните три месеца“.

Нагледно това означава, че ако продукт през последните три месеца е предлаган съответно на цени 1:50 лев, 1:20 лева, 1:80 лева, то по време на действието на този закон цената не трябва да надвишава 1:50 лв.

В случай, че фирма предлага нов асортимент, то максималната надценка не трябва да надвишава 20%.

За фирмите-нарушители се налага санкция в размер 5 процента от оборота, а на представляващите фирмите физически лица глоба от 20 000 до 100000 лева. Депутатите решиха също, че физическите лица-спекуланти при осъдително решение може да получат наказание от 1 до 3 години затвор.

Спекулата заплашва да се разрасне до опасни размери по време на карантирата, когато някои специфични артикули, предназначени за протекция и дезинфекция, изчезнаха с небивала скорост от магазините. Цените на маските скочиха в пъти, а медиите тиражираха случай, в който за литър дазинфектант продавач е поискал 900 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!