пенсионери, пенсии

След темата за Северна Македония, която единствено доведе до хаос и скандали в парламента, но не и до реални доказателства, депуатите днес приеха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. „За“ гласуваха 141 – от ПП, БСП, ДБ, „Възраждане“, ИТН (и вече независимите петима отцепници) „против“1 – от ГЕРБ, „въздържал се“ 83 – от ГЕРБ и ДПС.

С промените в бюджета се увеличават пенсиите по формулата 10% плюс 60 лева. Минималната пенсия се увеличава до 467 лева, а максималната става 2000 лева. Социалната пенсия става 247 лева, предаде БНТ. Предвижда се и увеличение на пенсиите от 1 октомври. Средното увеличение на пенсиите ще бъде 15% като максималната ще достигне 3400 лева.

Необходимите средства за увеличение на пенсиите е 1,4 млрд. лева като 1,3 млрд. лева идват като трансфер от централния бюджет.

След първи октомври над тавана ще останат едва 1000 пенсионери, които би трябвало да получават по-висока пенсия.

Финансовият министър защити бюджета като изтъкна, че парите за пенсии ще бъдат 10,4% от БВП на страната за 2022 и също толкова за следващата година.

„По този показател изоставаме от Европейския съюз, където средно пенсиите заемат 12,7% от БВП. Няма риск за финансовата стабилност”, обясни Василев.

Бюджетът твърдо беше защитен от „Продължаваме промяната“ и „БСП за България“. Позицията на БСП беше най-ясна, което не изненада, тъй като неколкокртано заявиха, че предложението е било тяхно. Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ защити предложенията, но добави, че предстоят реформи и че за последен път се смесват пенсионна и социална система. Арабаджиев обяви курс към реформа на категориите труд, инвалидните пенсии и изваждане от НОИ на пенсиите, несвързани с труд.

„През последните две седмици течеше канонада как държавата потъва, напротив, дори вчера финансовия министър на германия ни поздрави за финансовата стабилност на бюджета. Показахме, че парите на българския данъкоплатец могат да се използват разумно, обясни Искрен Арабаджиев председател на социалната комисия към парламента.

Критики обаче дойдоха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Според опозицията, увеличението на пенсиите ще навреди на бъдещето на пенсионната система, защото не е гарантирано за следващите години.

„Актуализацията на държавния бюджет и на ДОО в този вид поставят в риск бъдещото функциониране на пенсионната система, не ни се предоставя тригодишна прогноза за да проследим откъде ще дойдат тези пари в бъдеще“, коментира Илияна Жекова от ГЕРБ- СДС.

Тя припомни, че сумата от 60 лева не е свързана по никакъв начин с пенсионната система и може да доведе до демотивация на населението, защото ще изкриви пенсиите. Критиките в тази посока изглеждаха безпочвени, имайки предвид факта, че тази добавка от 60 лева беше измислена от ГЕРБ. Те се измъкнаха от ситуацията, като казаха, че тогава добавката е била нужна за лекарства.

ГЕРБ смята, че добавки трябва да има, но само до определено ниво пенсии и те да се изплащат като социална помощ. „Ще предложим между първо и второ четене увеличение на пенсиите, вкл. и с добавката от 60 лв., така че да постигнем по-добра справедливост“, обяви Сачева.

Депутатът от БСП за България Георги Свиленски коментира, че пари ще има за пенсии и те са от спрените кражби. По думите му правителството се опитва да коригира продължила години несправедливост.

От „Демократична България” също критикуваха включването на 60-те лв. в пенсиите, но заявиха, че злоупотребите с темата не помагат, а време за нещо по-добро не е останало. „Тази подкрепа е наложителна точно в този момент, аргументите че трябва да подкрепим само някои групи пенсионери е немислима. Считаме, че универсалната добавка обаче може да изкриви система, защото обезсмисля личния принос“, каза Елисавета Белобрадова от Демократична България.

Сериозни критики срещу увеличението на пенсиите дойдоха и от ДПС. От партията обявиха, че ще подкрепят увеличението на пенсиите, но смятат, че то не трябва да бъде правено по този начин.

„ДПС категорично подкрепя увеличението на пенсиите на българските пенсионери, но по отношение на методологията по която това става, сме на друго мнение“, обясни Хасан Адемов.

Любомир Каримански от ИТН също отправи остри критики към доскорошните си партньори, но заяви, че от ИТН ще подкрепят увеличаването на пенсиите.

„Реформите, които очаквахме в ведомствата не са се случили, очаквахме и анализите какво ще се случи. И министъра на финансите и на социалната политика обещаха, че с актуализацията ще бъде изграден модел за увеличаване на максималния осигурителен доход, но това не се случи. Пари без реформи само ще задълбочат проблемите в системата, особено що се касае на работоспособното население“, смята и председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански от ИТН.

От „Възраждане“ обявиха, че ще подкрепят увеличението на пенсиите, защото считат, че то е необходимо.

„Голяма част от народните представители искат да подкрепят увеличението на пенсиите, но няма да го направя защото членуват в дадена политическа партия“, коментира социалният министър Георги Гьоков. По думите му, наистина пенсионната система е силно увредена, осъвременяването е било забавяно дълго време.

По думите на министъра, увеличаването на дефицита в бюджета на общественото осигуряване не е трагедия и не е нещо, което да не се е случвало.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук