депутати, гласуване

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, които целят разтоварване на съдилищата. Измененията предвиждат всички процесуални действия в заповедното производство, включително издаването на заповед за изпълнение и изпълнителен лист, да се извършват в електронна форма, като подаването на заявленията и приложенията към тях ще се осъществява чрез електронен формуляр, достъпен в Единния портал за електронно правосъдие.

Заявителят и длъжникът може да извършват процесуални действия и писмено на хартиен носител. Държавата и държавните учреждения и общините, без търговците и лицата, представлявани от адвокат, ще подават заявления само в електронна форма.

Заместник-председателят на правната комисия Милен Матеев („Продължаваме Промяната“) коментира, че съдиите от най-натоварените съдилища в страната са очаквали приемането на този законопроект. „Чакат го като глътка въздух“, посочи.

Надежда Йорданова („Демократична България“) посочи, че „в един от последните си работни дни, 48-ото Народно събрание направи важна крачка напред за електронното правосъдие в България“. „Парламентът окончателно прие предложените от нас промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се въвежда електронна форма като правило при воденето на заповедното производство“, написа тя във Facebook.

По думите ѝ това дава „по-бърз и по-лесен достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса, централизирано разпределение на заповедните дела между районните съдилища от цялата страна и провеждане на заповедното производство в електронна форма дистанционно, възможност за подаване на заявления, извършване на справки, съобщения и получаване на съдебни актове изцяло по електронен път, което улеснява гражданите и бизнеса при упражняване на правата им на страни в заповедното производство, както и облекчаване на неравномерното натоварване на съдилищата – така ще помогнем и на застрашени от закриване съдилища, като това в Каварна например, да не бъдат затворени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук