народно събрание, парламент, управляващи, опозиция

Парламентът окончателно прие промените в Закона за личните данни, засягащ работата на журналистите. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Според промените, в срок от 1 година след влизането в сила на закона, Комисията за защита на личните данни трябва да приеме наредбите за акредитация по европейската директива за защита на личните данни.

В сряда, по време на дебатите, народните представители решиха администратор на лични данни да може да копира документ за самоличност, свидетелство за управление на МПС или документ за пребиваване, само ако това е предвидено със закон.

Приети вече промени дават възможност държавни органи и администрацията да проверяват медийни публикации, журналисти, академични проучвания, документални материали, както и да отказват достъп до информация.

Приетите текстове гласят, че ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни.

Проверките за защита на данните мога да са както планове, така и по сигнали, включително от медиите.

В сряда Асоциацията на европейските журналисти в България изразява сериозните си притеснения и критика към решението на парламента да приеме в тази му форма Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни, се казва в разпратено до медиите писмо.

Асоциацията призовава президента Румен Радев да използва правото си на вето и да върне закона за допълнително обсъждане в Народното събрание.

Одобрените от депутатите текстове ограничават правото на изразяване, което противоречи на целта на европейския регламент за защитата на личните данни, се подчертава в писмото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук