Депутатите ще обсъдят предложението на парламентарната група на БСП да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, 7 септември, за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет и бюджетите на НЗОК и ДОО.

Депутатите викат Стефан Янев в в петък заради мигрантския натиск

Депутатите решиха да бъде изслушан служебният министър-председател Стефан Янев за мигрантския натиск в петък, преди парламентарния контрол. Те поискаха да бъдат изслушани и кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров, но това не беше подкрепено в зала.

Десислава Атанасова пък поиска да бъде включена точка в дневния ред за промяна на Изборния кодекс, за да се даде възможност на избирателите да гласуват и с хартиена бюлетина, както и да се броят отрязъците от машинния вот. Председателят на парламента Ива Митева отказа да постави на гласуване предложението на Атанасова заради неизтекъл двумесечен срок.

Нинова: Ще задържим мандата докато не приемем актуализацията на бюджета

След като не срещаме разбиране от т.нар. „партии на протеста”, сме готови да задържим мандата докато направим актуализация на бюджета. Днес предлагаме да побързаме с нея. Това заяви председателят на „БСП за България” Корнелия Нинова и от парламентарната трибуна призова партиите за отговорност.

Нинова внесе предложение, чрез което със съкращаване на сроковете да се ускори процесът по приемане на актуализацията на бюджета за тази година.

БСП предлагат предложенията между двете четения на актуализацията на бюджета да се приемат до петък, 3.09 включително. Бюджетната комисия да заседава извънредно в събота – 04.09. А на извънредно заседание във вторник, 7.09 да се проведе второто четене на актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО, както и на актуализацията на държавния бюджет.

Програмата на парламента за тази седмица

Програмата на парламента включва още обсъждане на първо четене предложенията на ИТН и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за промени в закона за Националната служба за охрана (НСО). Предлага се да отпадне държавната охрана на главния прокурор, президентската администрация и първата дама. Ще се ограничи и кръга на лицата, които използват охрана от службата и специализиран транспорт. Според промените, които трябва да бъдат одобрени и пленарната зала, НСО вече ще трябва да охранява само президента, премиера и председателят на парламента.

Парламентът ще изслуша  изпълнителният директор на агенцията  по горите Александър Дунчев относно управлението на ловните стопанства и ловните бази и договорите за управление на ловните територии в Република България.

Очаква се да бъде изслушан и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров относно проведените процедури за размера и начина на финансиране на проекта за удълбочаване на плавателните канали във варненското езеро, включително и съответните действия на варненското предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

От КНСБ настояха между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет да бъдат осигурени 36 милиона лева за разплащане на заплатите на работещите в „Автомагистрали – Черно море“, както и компенсиране на поне част от натрупаните близо 80 милиона лева загуби в публичния транспорт.

Парламентарен контрол ще се проведе в четвъртък, 2 септември 2021 г. от 12.00 ч. и в петък.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!