депутати Народно събрание

Извънредният труд, договарян между работодател и работник, се увеличава от 150 на 300 часа годишно. Това решиха депутатите след като приеха на второ четене промени в Кодекса на труда.Промените бяха одобрени от с 99 гласа „за“, 55 „против“ и без въздържали се. По време на заседанието БСП категорично настоя, че с промените се нарушават правата на работещите.

Повишените размери на извънредния труд обаче ще се реализират при определени условия – наличие на колективен трудов договор и изрично съгласие от страна на работниците, изтъкнаха управляващите

„Тези 300 часа ще бъдат използвани само при определени условия и те ще бъдат изрично записани“, защити промените председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дългите дебати.

За пример тя даде някои форсмажорни обстоятелства в областта на производството, като разваляне на машина или друг проблем, който прекъсва производствения процес, изискващ след това наваксване. Според нея предложението дори защитава правата на работниците, защото самите те имат интерес, при извънредни обстоятелства, предприятията им да работят, за да произвеждат продукция и изплащат заплати.

„Ограничената продължителност на работното време е едно от основните постижения в областта на трудовото право.С това увеличение на часовете не помагаме на никого. Извънредният труд не означава по-големи заплати“, категорична бе Надя Клисурска от левицата, според която възможността за двойно натоварване на работниците на практика е отнемане на трудови права.

„Запомнете тази дата! Това е датата, в която българските работници се превръщат в роби. Не натискайте бутона, не подкрепяйте това предложение“, призова тя колегите си в пленарната зала преди гласуването.

От левицата и нечленуващите в парламентарните групи имаше предложения този текст да отпадне, но те не срещнаха одобрението на мнозинството. По време на дебатите пък възможността за двойно увеличение на извънредния труд бе подкрепена от по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“, както и от ДПС.

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС нарече „абсолютна лъжа“, че с промените в Кодекса на труда се отнемат трудови права:

„Защото остава в сила забраната за извънредния труд. Остава в сила и ограничението за 150 часа извънреден труд. Това, което се променя, забележете, със съгласието на работниците, с колективен трудов договор, извънредният труд в определени случаи да бъде разрешен до 300 часа годишно“, каза Адемов.

Измененията в Кодекса на труда предвиждат и намаляване на изискуемия стаж на четири месеца за ползване на годишен отпуск, в случаите на постъпване за първи път на работа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!