Народно събрание

Промените в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс са включени като първите две точки от редовното заседание на парламента тази седмица.

Парламентът ще започне работа с обсъждане на първо четене на промени в Търговския закон и в Гражданско-процесуалния кодекс. И двата имат за цел улесняване – в Търговския закон – на откриване на производството по несъстоятелност и преструктуриране, а в ГПК – чрез създаване на правила за електронизация на заповедното производство.

Депутатите ще разгледат и два закона, свързани с енергетиката. На първо четене трябва да се гласува законопроекта за компенсация за горивата. Той е внесен от Делян Добрев от ГЕРБ. Законопроектът предлага всички производители на гориво да плащат вноска от 1 лев на литър. После тя ще бъде давана като компенсация на потребителите.

От ГЕРБ изчисляват, че мярката ще носи по 100 милиона лева месечни приходи, като се обложат свръхпечалбите на „Лукойл“ и дъщерното му дружество „Литаско“.

Промените в Закона за енергетика уреждат съхранението на електроенергия.

Временната комисия за установяване на всички факти около подписания меморандум с „Джемкорп“ и прекратяването му ще представи доклад със своите заключения. В него се отправя препоръка ДАНС и Министерски съвет да предприемат действия в рамките на своята компетентност.

Като точка 8 в дневния ред присъстват и промените в Кодекса на труда, внесени от БСП. Предлага се минималната работна заплата ежегодно да се преизчислява на база 50% от средната. На заседанието на социалната комисия вчера депутатите оставиха на правителството да реши колко най-малко може да се плаща за труд у нас от догодина.

НС ще разгледа и промените в Закона за лечебните заведения.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук