24 май

На днешното си заседание депутатите ще решат окончателно дали ще бъде преименуван националният празник 24-ти май. Промяната е заложена в поправкитена  Кодекса на труда. В момента 24 май е обявен като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Идеята за промяна на името на официалния празник дойде от ВМРО, които настояха той да се казва Ден на българската писменост, просвета и култура, но след обществените реакции по темата управляващите стигнаха до консенсусно решение – да отбелязваме и Светите братя Кирил и Методий, и българската азбука, но и славянската книжовност.

С промените в трудовото законодателство се предвижда и повишаването на часовете извънреден труд, срещу които вече имаше протести от някои от синдикатите.

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсдъдят и  промени в Закона за закрила на детето. Законодателната инициатива е на депутатите от „Воля“ и цели превенция на здравето на децата до 18-годишна възраст, чрез въвеждане на допълнително ограничение, свързано с употреба на изделия за пушене, различни от тютюневите изделия. Промените са продиктувани от вредите, които продуктите наподобяващи тютюневи изделия с неясен произход и неясна субстанция – пушени в наргилета например, могат да нанесат върху подрастващите.

Предвижда се освен санкции за подрастващите, отговорност  да се търси и от техните родители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук