Народното събрание изслушва при закрити врата адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, за броя на ракетите, които ще бъдат дарени на Украйна.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова закри заседанието, тъй като от „Възраждане“ настояха да стане ясно колко точно ракети ще бъдат дарени на Украйна. Депутатите обсъждат проекторешението за предоставянето на зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерство на отбраната и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи за Украйна.

Преди да започне обсъждането бяха дадени поредица от почивки по искане на парламентарни групи, за да може в зала да присъства министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В залата са началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Припомняме, че в първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, е да обсъдят проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Вносители на проекторешението са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, Делян Пеевски от ДП.

С проекта на решение се задължава Министерският съвет да предостави допълнителна военна помощ на Украйна. Тя включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерство на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

В мотивите към проекта на решение вносителите посочват, че България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия.

„Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви“, се посочва в мотивите към проекта на решение.

Вчера срещу предложеното решение за помощ за Украйна възразиха от „БСП за България“. Атанас Зафиров коментира пред журналисти, че това е поредното „национално предателство“. Той посочи, че искат оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Вчера пред журналисти преди извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана министърът обясни, че в предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси.

Освен проекторешението, в проектопрограмата за работа на депутатите днес е включено и първото четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, в Закона за устройство на територията, в Закона за закрила на детето. В предложения дневен ред за сряда е и второто гласуване на измененията в Закона за защита на растенията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук