Депутатите одобриха нови разпоредби, целящи противодействието на нерегламентирания превоз на пътници, но без да засягат т. нар. „споделено пътуване“. Новите текстове в Наказателния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно обсъждане, са били прецизирани от управляващите в транспортната комисия в парламента, а в зала получиха и подкрепата на опозицията.

Промяната вече предвижда всеки, който по занятие и без лиценз извършва обществен превоз на пътници, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години, а превозното средство, послужило за извършването на деянието, да се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Ако нарушението е извършено едновременно от две или повече лица, или пък за него са използвани подправени документи, наказанието скача от 2 до 5 години и отново конфискация на автомобила.

За да ограничат нерегламентирания превоз от споделеното пътуване, депутатите ясно разписаха, че за нарушение ще се считат само случаите, когато има „заплащане и икономическа облага“.

БСП подкрепи текстовете, а депутатът Георги Свиленски посочи, че управляващите са се вслушали в съветите на президента и опозицията.

„Искам да благодаря, защото се вслушахте в нашите критики“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Свиленски.

По думите му усъвършенстваните текстове вече няма да водят до объркване дали нерегламентирания превоз административно нарушение или инкриминирано деяние.

„Ще подкрепим тези текстове, но с ясното съзнание, че те нямат да решат проблемите с нерегламентираните превози, ако имаме корумпирано правителство“, допълни още Свиленски, който настоя отговорните институции да противодействат още по категорични на това нарушение.

Депутатите приеха още ако се заплати горивото при споделено пътуване, това да не се приема като икономическа изгода.

„Прецизирахме и изчистихме текста“, категорична бе Иглика Събева от ГЕРБ, която е сред вносителите на поправката.

През ноември парламентът подкрепи президентското вето върху текста. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново обсъждане. А отхвърлянето на промените доведе до протести от страна на автобусните и таксиметровите превозвачи, които поискаха държавата да противодейства на нерегламентирания превоз на пътници.

С днешните промени законодателният орган отговори и на исканията на бранша.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!