Постът председател на Народното събрание предизвика безпрецедентна парламентарна криза. След като вчера нито една от петте номинации не събра необходимия брой гласове днес се очаква казусът да бъде решен с промяна на изборните правила или да се предложи друг вид гласуване. 

Вчера при първото гласуване кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков победи кандидата на Продължаваме промяната Никола Минчев с 6 гласа. Последва интересен развой при прегласуването, когато ДПС изненада ГЕРБ – а и всички останали, като не подкрепи Желязков. Така той се оказа с цели 30 гласа по-малко от Никола Минчев, който беше подкрепен от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП.

Въпреки този резултат, късно снощи от „Продължаваме промяната“ оттеглиха номинацията на Никола Минчев, за да облекчи процедурата по избор на шеф на НС.

С оттеглянето на Минчев обаче, задачата на ГЕРБ ме става по-лесна понеже те отново няма да получат подкрепа нито от „Продължаваме промяната“, нито от Демократична България, нито от БСП. Единственият начин да бъде избран кандидатът от ГЕРБ е Възраждане да го подкрепи чрез гласуване или чрез излизане от залата и изкуствено намаляване на кворума. И то при положение, че ДПС реши да го подкрепи.

Как се стигна до тук?

Припомняме, че при първата процедура за избор на председател на Народното събрание номинациите бяха четири – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин („БСП за България“) и Петър Петров („Възраждане“). Нито един от тях не успя да събере необходимото според правилата мнозинство, за да бъде избран председател от първия път. При балотаж между Желязков и Минчев също не се стигна до резултат.

Последва прекъсване, в което депутатите да уточнят процедурата. След възобновяване на заседанието отново се приеха процедурните правила и пристъпиха към втора процедура за избор на председател, в която беше предложена и пета кандидатура – на Йордан Цонев от ДПС.

И при втората процедура не беше избран нито един от петимата кандидати за председател на 48-ото Народното събрание. Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП) отново отидоха на балотаж, но до избор на председател така и не се стигна.

От „Демократична България“ предложиха да се постигне съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили. ГЕРБ подкрепиха предложението, отправено от Христо Иванов, като заявиха, че са готови на компромиси.

Късно снощи на брифинг в парламента от „Продължаваме промяната“ съобщиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на 48-я парламент.

Председателки съвет преди пленарното заседание ще решава как да се преодолее блокирането на работата на Народното събрание.

След вчерашния ден стана ясно, че не се сбъдна мечтата на ГЕРБ да се приобщи към демократичната общност на ПП и ДБ, а единствената им възможност е да играят с ДПС, проруската партия  Възраждане, както и полу-проруската „Български възход“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук