44 Народно събрание

По искане на БСП депутатите ще разискват Националния план за готовност при грипна епидемия. В пленарна зала ще бъде и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова настоя планът при грипни епидемии, изготвен през 2006 година, да бъде актуализиран и обсъден в пленарната зала заради увеличаващите се случаи на Covid-19.

„Искаме този план да бъде разискван тук, в  Народното събрание и то навреме. Целта ни е да се създаде ред, да има предвидимост, да има отговорни лица от правителството, да не се допуска паника и хаос, да се подготви здравната система и най-важното – да се осигури грижа за хората.“

Здравният министър Костадин Ангелов увери, че здравната система е подготвена и ситуацията е под контрол:

„Към настоящия момент има достатъчно легла и достатъчно медицинска апаратура, необходима и достатъчна за лечението на всички български граждани по всички области и всички лечебни заведения в страната.“

От БСП настояват до един месец правителството да  въведе в действие изготвения план.

Основна цел на националния план за готовност за грипна пандемия е създаването на адекватна организация за своевременно предприемане на действия за ограничаване на заболяваемостта и намаляване на смъртността от пандемичния грип,  осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите и поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност и транспорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук