Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

Всъщност Атанас Пеканов няма какво да спечели в старата си родина България. 31-годишният икономист познава добре паричната политика и е търсен експерт – също и във Виена, където работи в Австрийския институт за икономически изследвания и преподава във Виенския университет по икономика и бизнес. Тоест той е можел да се посвети на кариера в чужбина. Въпреки това той не отказва, когато президентът Румен Радев, когото съветва от дълго време, го е потърсил. От 2 август Атанас Пеканов е вицепремиер в служебното правителство от експерти, което ще направлява съдбата на държавата до новите избори.

Какво го очаква: нестабилна политическа обстановка, бедност, корупция. Балканската страна има да извърви още дълъг път, за да достигне останалите държави от Евросъюза. В края на юни либерално-социалистическата коалиция беше свалена с вот на недоверие след малко повече от половин година на власт. Основните спорове бяха около държавните финанси и отношенията със Северна Македония. Към това се прибавиха газовата криза, напреженията на Балканския полуостров и инфлацията, която тежи особено много на хората в най-бедната страна от ЕС.  Дългосрочна криза, а това не е за хора със слаби сърца. „Несигурна ситуация“, казва скромно непартийният лидер.

Усилена работа

Сега той запретва ръкави – за втори път. „Трябва и ти да се отплатиш с нещо на родината“, допълва израсналият в академично семейство възпитаник на Немската гимназия в София. Не му е трябвало да мисли дълго дали да приеме поста. Сега Пеканов, който не е семеен и който в по-спокойни времена обича да тича в Шонбрун, във втората си родина Виена, ще отговаря за управлението на европейските средства. „Ще работим усилено, с компетентност и грижа за хората, за да гарантираме, че България ще премине през поредните турбуленции“, написа той във Facebook.

Тези, които го познават, казват, че той е сериозен в това, което казва. Пеканов е амбициозен, но е и силно социално ориентиран. Това е забележително за човек, принадлежащ към образования елит на България, който е напуснал страната заради липса на перспектива за младите хора.

Във Виена отива, за да учи. Своята кариера той развива целеустремено – тя го е отвела в Европейската централна банка във Франкфурт, а своите познания в икономическата политика той придобива в Юнивърсити Колидж в Лондон. По време на пандемията, благодарение на стипендия „Фулбрайт“, той отива в Харвард. Сега Пеканов иска да внесе малко научна методология в българската политика, като още не знае дали иска да остане в нея.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук