Йорданка Фандъкова

Колкото и абсурдно да звучи, явно е възможно човек да се изненадва години наред от едно и също очаквано явление, каквото е снегът. Този феномен може да се дължи на изключителен  наивитет или е оправдание за некадърност и недобре свършена работа.

За снеговалежа синоптиците предупредиха още вчера. Щеше да е прекалено, ако столичният кмет за пореден път бе изразила почудата си от валежа в края на ноември.

„Този път снегът не ни изненада“, заяви рано тази сутрин Йорданка Фандъкова.

По думите й градският транспорт се движи „при зимни условия“ и е по график. Което ще рече, че се все пак движи, макар и бавно и със закъснения. Не липсваха обаче закъсали автобуси. Един от тях бе на бул. „Симеоновско шосе“.

закусали автобуси

В следствие на непочистено пътно платно всички автобуси по линиите 88,123, 280,294, движещи се в посока от Метростанция Г. М. Димитров към Лесотехнически университет, бяха блокирани.

закъсали автобуси

Поради повреда на пангтографа временно бе спряно движението на трамваите през пл. „Македония“. Не се движат и трамваите по ул. Граф Игнатиев “ поради повреда в контактната мрежа и паднали клони.

дърво кола

Фирмата, която почиства „Младост“, „Витоша“, „Средец“ и „Триадица“ е глобена, тъй като не е започнала навреме да почиства натрупания сняг.

закъсали автобуси

Затворени за почистване са и пътищата в природен парк „Витоша“.

„Все още продължава обилният снеговалеж. На терен са всички екипи и 178 почистващи машини. Продължава почистването, приоритетно на улиците на градския транспорт. Имаме един закъсал автобус на „Симеоновско шосе“, вече пратихме екипи, които да помогнат там. Всички други коли на градския транспорт се двдвижат при зимни условия. Има проблем при контактната мрежа на трамваите. Има забавяне на движението им при „Граф Игнатиев“. Навяскъде другаде градският транспорт се движи по обичайните си маршрути“, каза още тя.

Истината е, че снеговалежът не е изключително обилен. И няма как да бъде изненада. Това е очаквано и дълбоко омръзнало ни оправдание от страна на столичните власти.

Друг неприятен факт, който се превръща в традиция е, че централните улици рано иил късно ще бъдат почистени, но тези в крайните квартали ще почакат. За щастие това едва ли ще продължи дълго. Надяваме се снегът скоро сам да се стопи.

Социалните мрежи „гърмят” от подигравки, че първият сняг отново е изненадал софиянци. Защо ли?

„Целият град е блокиран защото фирмите за почистване пак не са започнали с чистенето на време. София им дава десетки милиони левове на година, а управниците ни уверяваха колко подготвени сме били за снега. Но, при първото изпитание видяхме резултатите – непочистени улици, закъсал градски транспорт, затворени пътища, блокиран трафик. За почистване на тротоарите, спирките и подлезите пък изобщо не можем да говорим“, пишат от „Спаси София“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!