Алексей Навални
Алексей Навални в каторгата.

Алексей Навални отново е в изолатора. За десети път. Причината е повече от шокираща – измил си лицето по-рано от предвиденето. Това му донесло бонус от 15 дни в пълна излация. Навални, най-гласовият вътрешен критик на президента Владимир Путин, излежава 9 години затвор по обвинения, които според него са политически мотивирани.

Навални разкри, че за десети път е в изолатор за период от няколко дни от лятото насам, когато беше прехвърлен в това място за излежаване на наказания.

„В края на краищата успях да си спечеля за 10-и път наказателна килия миналата година“, написа Навални в социалните мрежи.
„Така моите планове за изискана Нова година бяха съсипани“, добави Навални с ирония. Той сподели, че запазил за случая пакетче картофен чипс и малко риба в консерва.

Междувременно адвокатът на дисидента Вадим Кобсев съобщи, че клиентът му се е разболял и има висока температура, треска и кашлица, но до момента не е могъл да му достави лекарства.

Привържениците му смятат, че постоянното изпращане на опозиционера в изолатор е опит на властите да пречупят неговата волята.

Навални е въдворен в наказателна колония в Мелехово, на около 260 километра североизточно от Москва, при особено тежки затворнически условия. Той е зад решетките от 2021 г. През май 2022 г. съд потвърди 9-годишната му присъда за измама.

В чужбина Навални е смятан за политически затворник и за един от най-острите критици на руския президент Владимир Путин. Той се възстанови в Германия от опит да бъде отровен през август 2020 г., но след това доброволно се върна в Русия и оттогава е в затвора.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук