Десетки страни по света започнаха да затварят границите си за пристигащи от Великобритания заради открития нов щам на COVID-19, за който се смята, че се разпространява по-бързо и може да бъде по-смъртоносен. Той е и причината за бързо нарастващите случаи на коронавирус там.

Франция заяви, че ще забрани влизането в страната на всички хора, идващи от Обединеното кралство, за 48 часа от неделя вечер, включително товарни превозвачи, независимо дали се придвижват по шосе, въздух, море или с железопътен транспорт.

Белгия заяви, че няма да допуска полети и влакове – включително популярната услуга Eurostar –идващи от Обединеното кралство, на своя територия. Там забраната ще е за поне 24 часа, като тя влезе в сила от полунощ в неделя, каза белгийският премиер.

Германия, Италия и Нидерландия забраниха полетите от Великобритания, а Ирландия заяви, че ще наложи ограничения за полети и фериботи от съседката си. Австрия и Швеция също затвориха границите си за пристигащите полети от Великобритания.

Нидерландия спря полетите за превоз на пътници от Обединеното кралство от неделя и ограниченията ще останат в сила до 1 януари, заяви холандското правителство.

Германското правителство заяви, че всички полети, пристигащи от Обединеното кралство ще бъдат спрени от полунощ в неделя.

„Тази (вирусната мутация) все още не е идентифициран в Германия“, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан пред обществената телевизия ARD. „Но, разбира се, ние приемаме много сериозно информацията от Великобритания”, заяви той.

Румъния, Литва, Латвия, Естония, България и Чехия също обявиха забрана на полети от и до Великобритания. Забраната в България е в сила от полунощ в неделя, а пътниците на пристигналите 3 самолета тази нощ са поставени под карантина.

Турските власти решиха също да преустановят полетите от Великобритания, Дания, Холандия и Южна Африка поради откриването на нов щам на коронавируса, предоха световните информационни агенции. В Израел обявиха, че също затварят границите си за пристигащи от Великобритания, Дания и Южна Африка, като от там изразиха готовност при необходимост към този списък да бъдат добавени и други държави.

Опасността от новия щам на коронавируса получи отзвук и отвъд Атлантическия океан. Канада също спира пътническите полети от Великобритания за 72 часа от полунощ в неделя, съобщиха властите. Това направиха също Колумбия, Чили и Аржентина.

Страни в Близкия Изток, които вече са предприели мерки срещу новия щам на коронавируса са Мароко, Иран и Саудитска Арабия. Мароко обяви, че прекратява въздушните си съобщения с Великобритания. Иран спира полетите до Великобритания за две седмици. Саудитска Арабия пък обяви най-драстичните мерки – тя прекъсва всички международни въздушни връзки с външния свят за 7 дни до изясняване на ситуацията, като от там изразиха готовност мярката да бъде удължена при нужда.

Хонконг днес заяви, че също ще забрани всички полети от Великобритания след откриването на новия и силно заразен щам на коронавируса там.

В събота британският министър Борис Джонсън обяви, че новият щам на коронавируса е довел до спираловидно нарастване на броя на случаите. Това стана и причина за затягане на мерките в Лондон и близките райони, макар че за празниците беше планувано облекчаване на ограниченията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!