Десислава Иванчева и Биляна Петрова
на снимката: Десислава Иванчева и Биляна Петрова

След масовите протести и засиления обществен интерес към делото за корупция срещу Десислава Иванчева, отстранената кметица на „Младост“, Биляна Петрова, нейната бивша заместничка, специализираният наказателен съд отново пусна под домашен арест тримата подсъдими: Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров. Мотивите си съдия Иво Хинов е изложил на 40 страници, в които обяснява защо тримата подсъдими в аферата за подкуп трябва да излязат от ареста, като обаче изрично уточнява, че това трябва да стане след три дни. Време, очевидно, което се дава на прокуратурата, за да прецени как да действа.

Според адвокатите им здравословното им състояние се влошавало в условията на ареста. Прокуратурата обаче твърдеше, че ако не са под стража, отстранената кметица на „Младост“ и нейната заместничка могат да извършат друго престъпление. Обвинението има седемдневен срок, за да протестира.

Изненадващо прокурорът по делото обяви, че тепърва ще преценява дали да протестира за пореден път за променените мерки за неотклонение на тримата подсъдими. Той пожела да се запознае с мотивите.

В тези мотиви, според адвокатите, подробно е изложено на какъв етап е делото и защо не се налага повече тримата подсъдими да останат в ареста.

Това е трето пускане под домашен арест на Иванчева и Петрова, но досега до изпълнение на решението на съда не се стигаше. На 16 ноември първоинстанционният специализиран съд за втори път замени най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, в по-леката – „домашен арест“. Втората съдебна инстанция обаче веднага спря изпълнението на определението на съдия Иво Хинов – с неясни мотиви, до произнасяне по същество.

Решението на съда предизвика и проверка от страна на комисия на Върховния касационен съд. В отговор прокурори препоръчаха на съдии да не предоставят материали по дело на проверяващи от по-висша съдебна инстанция, за да останат безпристрастни, което предизвика скандал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!