Десислава Микова
Кадър: БНТ

Производството на енергия от въглищни централи е между 40 и 60 процента и тенденцията показва, че България все по-малко разчита на такива мощности.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ Десислава Микова – координатор кампания „Климат и енергия“.

„Допреди няколко години статистиката беше, че България произвежда между 40 и 60 процента от енергията си от въглища – заради сезонната променливост и това, че през зимата имаме нужда от повече енергия. Последната година тенденцията повече от ясно показва, че все по-малко България разчита на въглищните си мощности“, поясни тя и допълни, че този процент намалява на годишна база.

„И той намалява дори през зимните месеци. Например януари месец, който дори не беше топъл месец, както наблюдавахме през последните години, производството на енергията от въглищни централи не се повиши. Напротив, България прибегна до внос на електроенергия, защото това беше по-изгодно. Тоест, на България е по-изгодно да купува електроенергия от съседи ѝ, отколкото да я произвежда от въглищните си централи, тъй като тя ще има висока себестойност“, поясни Микова.

Тя даде пример с държавната „Марица – Изток 2“, която има инсталирана мощност от 1600 мегавата, но тенденцията показва, че трудно работи с повече от ¼ от капацитета си.

„Именно защото електроенергията, която произвежда, е много скъпа и не успява да я продаде на свободния пазар. Българската енергетика все по-малко зависи от въглищните си мощности, те просто имат нова роля“, допълни тя.

Според Десислава Микова страната няма как да закрие всички въглищни централи изведнъж, но е ясно, че този дял от енергетиката се трансформира и има различна роля от тази, която традиционно въглищната енергетика е имала.

И за да можем да предвидим какво ще се случи в бъдеще, включително да планираме работни места, преквалификация и компенсация за загубени работни места, тези тенденции трябва да бъдат първо признати и второ – взети предвид“, допълни тя.

По думите ѝ редица български правителства не са предприели сериозни мерки за трансформация на енергийния сектор най-вече по популистки причини.

„В този смисъл, от една страна България твърди, че няма да трансформира въглищния си сектор до 2038 година, от друга страна, обаче, тази трансформация е в ход. И тя е в ход вече от няколко години“, допълни Микова.

Цялото интервю четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук