Десислава Николова, еврозона
На снимката: Десислава Николова, главен икономист на ИПИ

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг Десислава Николова – старши икономист в Института за пазарна икономика, коментира приетия от правителството План за действия за присъединяване към ERM II. По нейни думи чрез затягането на контрола както от страна на БНБ, така и от страна на Европейската централна банка, рискът за кризи като тези предизвикани от фалита на КТБ и ЗК „Олимпик” ще бъде много по-малък.

„Бихме могли да очакваме минимизиране на риска, който произтича от лош надзор – надзор, който умишлено или не си затваря очите. При тези редица промени в методики, в методики, в наредби, които се предвиждат в плана за действие всъщност се цели именно това – да се затегне работата на надзора, да му се дадат нужните инструменти и съответно поднадзорните лица да бъдат поставени в един друг режим на надзор.”

Николова е категорична, че бизнеси от сивия сектор у нас, които се занимават с пране на пари или друга престъпна дейност, ще направят всичко възможно, за да саботират изпълнението на предвидените от правителството мерки. Ако има вътрешна съпротива срещу влизането ни в еврозоната, това ще са нейните ръководители.

Според Николова изготвеният от правителството план е добър – с ясно разписани качествено и количествено цели, които да бъдат изпълнени до юли 2019 г.

Цялото интервю с Десислава Николова очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук