Борислав Игнатов, Борис Бонев
на снимката: Борислав Игнатов, Борис Бонев

Местните избори приключиха и предварителните резултати вече са факт. В София, както се и очакваше, на балотаж отиват Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

По-интересно обаче е представянето на градската десница, която показа впечатляващо представяне. Арх. Борислав Игнатов, издигнат от „Демократична България”, получава 13,6% от гласовете. Почти колкото него получава кандидатът от гражданската инициатива „Спаси София” Борис Бонев – 13,1%. И двамата нямат никакъв политически опит, но разликата е, че зад Игнатов стоят две политически формации „Да, България” и ДСБ.

Резултатите все пак са достатъчно красноречиви – ако „Демократична България” и „Спаси София” бяха обединили усилията си и се бяха явили заедно на изборите, те щяха да са на балотаж срещу Йорданка Фандъкова. Сметката е много проста – кандидатът на ГЕРБ получава 35% от гласовете на софиянци и ще се изправи на втория тур срещу втория по резултат Мая Манолова, която получава 23,1%.

Двамата кандидати на десницата Бонев и Ингатов сумарно щяха да имат близо 27% и убедително щяха да победят Мая Манолова.

След като „Демократична България” отблъснаха СДС и ги изпратиха като подарък на ГЕРБ, после отблъснаха и Борис Бонев, днес става ясно, че това е огромна историческа грешка и че ако бяха заедно, щяха да бъдат на балотаж.

Десницата сега ще има някакво представителство в общинския съвет, но няма да има кмет, нито мнозинство.

Тази вечер премиерът Борисов също осъзна силата на градската десница. Журналистите го попитаха дали би потърсил помощта им на балотажа, а премиерът отговори:

„Ако те считат, че „тези кукувици”, костинбродски, са промяната – да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ по душа”.

И добави:

„Най-корумпираните, най-крадливите говорят, че могат да бъдат промяната. Ние, десните, не ходим на избори под строй…Животът е събирач, рано или късно пак ще си потрябваме”.

В заключение можем да кажем, че тази вечер десните партии за пореден път доказаха, че по отделно не могат да се справят със статуквото, а трябва да са обединени. Градската десница пропиля поредния си шанс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!