Наводненията в Европа
Палатки и каравани в наводнения къмпинг Reussbruecke, в Швейцария, 15 юли 2021г.

Девет пъти е нараснала вероятността за наводнения като тези в Германия и Белгия, отнели през юли живота на стотици. Причината – климатичните промени. Това се казва в ново международно проучване, цитирано от световните агенции.

За да изчислят ролята на измененията на климата за валежите, предизвикали наводненията, учените използвали измервания на времето и компютърни симулации, за да направят сравнение с климата в днешно време, който е по-топъл с около градус и две десети от преди.

Авторите установили, че в района на реките Ар и Ерфт за един ден са паднали 93 милиметра дъжд, а в Мьоз в Белгия валежите са достигнали рекордните 106 милиметра в рамките на два дни.

На базата на това учените са изчислили, че вероятността за наводнения днес е между един и девет пъти по-голяма, отколкото в прединдустралната епоха. Ако светът се затопли още с 2 градуса над прединдустриалните нива, много обилни валежи като това лято ще се наблюдават между 1,2 и 1,4 пъти по-често региона, отколкото без такова затопляне, казват авторите на изследването.

Екипът посочва още, че затоплянето в резултат на дейността на човека прави валежите и по-интензивни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук