Турският граничен град Одрин се превърна в любимо място за пазар за съседите от Гърция и България през последната година. От части това се дължи на спада в стойността на турската лира, пише „Дейли Сабах”. В пика на пазара за Коледа и Нова година, хиляди българи и гърци щурмуваха Одрин в търсене на подаръци.

Турската лира загуби 11% от стойността си от началото на годината, което превърна Турция в атрактивна дестинация за пазар. Всеки, който иска да намери стоки с добро качество, но на ниска цена, идва в Турция.

Одрин се радва на най-голям интерес, най-вече заради близостта си с Гърция и България. Улиците на града и магазините бяха изпълнени с граждани на съседните държави.

Хотелите за Коледа и Нова година в Одрин са пълни на 100%. Председател на Търговско-промишлената палата в Одрин Реджеп Зипкънкурт каза:

„Обикновено през уикенда посрещаме 10 000 човека в Одрин. За празниците очакваме около 13 000”.

Председателят подчерта, че гръцките и българските туристи, които идват в Одрин, за да пазаруват, носят голямо количество валута.

„Те предпочитат да идват в Одрин поради разликата в обменния курс и да харчат чуждестранна валута, съживявайки икономиката“, отбеляза той.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!