Кремъл
Снимката е илюстративна

Русия планира да поеме контрол над Молдова до края на 2030 г., без обаче да използва военна намеса, а чрез силно влияние в политиката и медиите в бившата съветства република. Това пише британският „Дейли телеграф“ (The Daily Telegraph), като се позовава на изтекла информация от Кремъл. 

Според авторитетния вестник Москва има изготвен подробен план как Молдова да бъде изведена в руска орбита. За тази информация „Дейли Телеграф“ цитира други европейски издания и Центъра „Досие“, който е неправителствена организация, финансирана от бившия най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски, съобщава БНР.

Планът да се проникне дълбоко в политиката и медиите на Молдова означава, че по този начин Русия ще получи пълен контрол над вътрешните дела на страната, без да е необходима инвазия. Молдова не членува в НАТО, а проруските сепаратисти контролират района на Приднестровието, припомня „Дейли Телеграф“.

От изтекла кореспонденция от Кремъл от 2021 година става ясно, че Москва се опасява, че избирането на прозападен президент в лицето на Мая Санду предишната година изважда страната от обсега на Русия. Ето защо се планира засилване на шпионската дейност, инфилтриране на „агенти за оказване на влияние“ и използване на медиите за насърчаване на проруските възгледи.

„Дейли телеграф“ пише, че молдовските власти не са коментирали официално съдържанието на изтеклата информация. Новият премиер на страната обаче Дорин Речан е казал, че това потвърждава опасенията му, че Кремъл използва руската държавна телевизия, която се гледа навсякъде в Молдова, за да промива мозъците на молдовците.

„След повече от 30 години на пропаганда виждаме резултатите сега. Бих бих щастлив, ако народът на Молдова може да види този документ на Кремъл“, е казал Речан пред Центъра „Досие“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук