Дълго време през социализма сандвичите на „МакДоналдс“ и „Кока-Кола“ не бяха част от менюто на руснаците. Без да сме напълно сигурни, че икономиката на страната е излязла от опеката на държавата, по-малко от 30 години след разпадането на Съветския съюз, Русия е напът отново да забрани символите на американския начин на живот, след поредното влошаване на диломатическите отношения между страните.

Тъй като новото законодателство отвъд Атлантика касае и енергийни сделки с Русия, то със сигурност ще постави и България в неизгодна позиция, след като стана ясно, че е подписан договор за строителство на втория лъч на „Турски поток“ през наша територия.

Дали Русия отново ни „врътна“ и колко ще ни струва това –  ще стане ясно след време. На този етап можем да предвидим, че ако България спази санкциите, вероятно ще дължи неустойка на Москва. А е възможно и от ЕК да ни „сурвакат“ преди това, задето не сме съгласували с тях участието си проекта.

Освен България, новото американско законодателство за санкции срещу Иран, Северна Корея и Русия,  поставя в доста деликатна позиция и Тръмп: ако  подпише закона,  ще ограничи и собствената си власт, но ако постави вето, ще се злепостави. Докато мерките минаваха през Сената и Камарата на представителите,  се чу много критика, че американският президент иска да защити Русия.

От Белия дом коментираха, че не е ясно дали президентът ще подкрепи закона, макар че новият се харесва на администрацията.

Въпреки неяснотата около позицията на Тръмп, Русия отвърна на санкциите с изискването САЩ да намали дипломатите и останалия си персонал в страната, с което Кремъл заявява, че губи търпение, заради невъзможността на Тръмп да премахне санкциите.

Ако се върнем назад, Путин не предприе ответни мерки, когато САЩ изгони 35 руски дипломати, като заличи две руско-американски дружества, във връзка с намесата в изборите.

За 2016-та САЩ беше третият търговски партньор на Русия, като вносът и износът между страните е около 2.5 млрд. долара или 5 на сто от общият стокообмен на русия.

Сега, отношенията между двете страни са като нашата поговорка „око за око – зъб за зъб“. Освен исканията за намаление на личния състав на посолството на САЩ, руският външен министър Сергел Лавров, заплащи, че ще завземе имоти на американското посолство.

Влошаването на дипломатическите контакти между двете страни поставя под въпрос редица проекти и индустрии, сред които:

ИЗНОС НА МЕТАЛИ И МИНЕРАЛИ

Руският производител на титан ВСМПО – Ависма, 25 процента от който са собственост на държавата, а останалите – на частни инвеститори, е един от най-големите доставчици на самолетостроителната компания „Боинг“.

Не е в интерес на нито една от държави страни да възпрепятстват търговските си връзки, но от друга страна, доставките на руски метали и торове, не са в такъв размер, че да засегнат американската икономика, ако бъдат спрени.

СЪТРУДНИЧЕСТВОТО В КОСМОСА

САЩ разчита на Русия, за да изпраща астронавти до Международната космическа станция, след като през 2011-та закри собствената си програма за строеж на космически сувалки.

В доклада на НАСА от септември 2017-та се казва, че САЩ ще похарчи 950 млн. долара за 12 астронавти, които ще пътуват с космическия кораб „Съюз“ през тази и следващата година.

Кремъл с неохота ще забрани достъпа на американски астронавти, заото ще ощети, Руската космическа агенция, която изпитва недостиг на средства.

ГЕОПОЛИТИКА

Русия и САЩ едва ли ще си сътрудничат при решаване на кризите на Корейския п-в и в Близкия изток. Кремъл ще търси възможност да спира американските инициативи в Съвета за сигурност на ООН и ще се стреми по-агресивно да налага интересите си в Сирия, Либия и Афганистан.

ЕНЕРГЕТИКА

През април САЩ внесе 9 млн. барела руски суров петрол и нефтени продукти. Този внос, през последните няколко години е с тенденция към намаляване. Ответните реакции от руска страна, няма да имат кой знае какво значение, защото Съединените щати могат да задоволят потреблението си от други страни.

ЗАБРАНА ВНОСА НА МАСОВИ СТОКИ

След американско-европейските санкции заради кризата в Украйна, през 2014-та Путин забрани вноса на много храни. Ограниченията засягат потребителските стоки и все още са в сила, но въвеждането им, беше свързано с шокова инфлация в Русия.

Руски дипломат вече се обяви за наказания срещу веригата ресторанти „Мак Доналдс“. Възможно е Путин да ограничи вноса на електроника като компютри и телефони, макар че те не са популярни сред младите и средната класа на Русия.

ДРУГИ ЖОКЕРИ

Путин реагира на санкциите, наложени от Вашингтон във връзка с обвиненията за неспазване на човешките права през 2009-та, със „Закона Магнитски“ (Сергей Магнитски е руски адвокат, който работил за американска консултантска компания и през 2009-та почина в затвора). Той забранява руски деца да бъдат осиновявани в САЩ. (Оттук, изказването на Тръмп пред „Ню Йорк Таймс“, че на вечерята в Хамбург си поговорил Путин за осиновяванията, може да се разглежда като метафора на санкциите.) В този случай също, не e изключено Путин да извади нов жокер от ръкава и да отговори с асиметрична мярка, тъй като е непредсказуем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук