На фона на все още зарастващата рана от катастрофата, при която загинаха две момичета на бул. „Черни връх“, днес стана ясно, че при катастрофа на Околовръстното в София е загинал човек. А виновният отново се оказа стар познайник на службите – с 35 нарушения за превишена скорост, каращ необезпокояван скъпия си автомобил.

В 4 часа тази сутрин е загинал 64-годишен френски гражданин, който е пътувал с автомобил към летището. В колата е имало и жена – френска гражданка, която е с опасност за живота. Те са били превозвани от 46-годишен българин, който е със съмнения за сътресение.

Виновникът е водач на „Порше“, включващ се от локалното, вероятно каращ с превишена скорост. Колата е засякла и ударила другата кола, движеща се към летище София. По ирония на съдбата причинилият катастрофата, подобно на случая с Георги Семерджиев, е напълно невредим.

Водачът на спортния автомобил първоначално отказва проба с техническо средство, но след това му е взета кръвна проба, чиито резултати се очакват. Впоследствие се оказва и че причинилият инцидента е бил с 35 фиша за превишена скорост. От 2002 г до 2009 г. той има пет нарушения, от 2011 г. до настоящия момент са издадени 23 електронни фиша за движение с превишена скорост. Незаплатените му глоби са на стойност 1950 лв. 2350 лв са били платени, уточниха от полицията.

Един от очевидците на катастрофата – Михаил Главчев, споделя пред Нова, че причинилият катастрофата се е държал неадекватно и му е казал: „Какво си се загрижил за чужденците?! Ти българин ли си?“.

Цялата история звучи като едно дежавю, като метафора за прогнилата държава, за законите, които се спазват само от „обикновените“ граждани и за органите на реда, които пазят нечий друг ред, но само не и нашия.

Преди две седмици стана ясно, че общо 40 служители на МВР – с действията си или бездействието си, през последните години са помагали на Георги Семерджиев, който при катастрофа уби две жени в София в началото на юли тази година. Тази нова „история“ изглежда идва, за да ни напомни, че проблемът далеч не опира само до тези 40 служители, които са само резултат от дългогодишните проблеми в системата на МВР, от корупцията и от „чадърите“, от неспособността на правораздаващите органи не само да налагат закона, а и да го спазват.

Очевидно е, че законите у нас са избирателни, а полицията е пропита от корупция, която вреди освен на нейната легитимност, и на всички обикновени граждани, които трябва да се срещат лице в лице с престъпниците, които органите съвсем случайно са пропуснали. Въпросът е още колко пъти трябва да виждаме едно и също под различна форма, още колко животи трябва да се погубят, за да предприемем реални, а не фиктивни действия, така че системата на МВР да започне да действа в полза на гражданите. На всички граждани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук