Германският вестник „Ди Велт” публикува обширна статия за българското председателство на ЕС.

Авторите авторите Ханелоре Кроли и Борис Калноки са я озаглавили „Часът на източноевропейците”.

Представени са много факти за европредседателството на България, в това число и брошурата „30 факти за България“, с която правителството в София представя своята страна.

Сред тях са:  България е на трето място в света като производител на храни за астронавти, световният рекорд на висок скок за жени вече от 30 години е притежание на българката Стефка Костадинова, а песента „Излел е Дельо хайдутин“ от 1977 година пътешества в космоса с „Вояджър“.

 „България е твърдо решена през шестте месеца на своето председателство да подобри както своя, така и имиджа на целия регион на Западните Балкани“, пишат авторите.

Според авторите, плановете на София са много амбициозни, особено по отношение на членство на страните от Западните Балкани, да прехвърлянето на моста между Изтока и Запада, постигането на консенсус в областта на сигурността и миграцията, придвижването напред работата по Брекзит, подготовката на бюджетната рамка на ЕС, повишаването на конкурентоспособността на дигиталната икономика.

„Разбира се, тези цели и задачи по никакъв начин не могат да бъдат изцяло осъществени, но те демонстрират самочувствие. А за българите и за други източноевропейци, които в Европа често пъти се чувстват като граждани втора категория, дори само тази нагласа е балсам за душата“, пишат още авторите на статията, в която става дума още и за различията между София и Вишеградската четворка и за наблюдението, на което страната все още е подложена от Европейската комисия.

„Дойче веле” припомня две статии за българското европредседателство, които излязоха в левия берлински вестник „Нойес Дойчланд“.

Под заглавие „София не е Вишеград“ Нели Тюгел се спира най-вече на политиката на българското правителство по миграцията и бежанците.

Авторката между другото пише: „Въпреки че в правителството участват десните „Обединени патриоти“, по въпроса за преразпределянето България заема по-скоро позицията на Еврокомисията. По време на българското европредседателство не може да се очаква подсилване на Вишеградската група.“

За бежанците и мигрантите и българското европредседателство става дума и в статията в икономическия всекидневник „Ханделсблат“, която носи многозначително заглавие „Охранителят на Меркел“ („охранител“ в смисъл „охрана на входа“, б.ред.): „За Бойко Борисов се сбъдва едно отдавнашно желание. От началото на годината България за пръв път поема председателство на Европейския съвет за половин година. В това начинание българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук