Димитър Ганев
На снимката: Димитър Ганев

На мен ми се струва по-скоро малко вероятно, ако се разпадне това мнозинство, да имаме нов кабинет в рамките на този парламент. По-вероятно е да се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.бг политологът Димитър Ганев.

„Преди ареста на Борисов за мен най-реалистичният сценарий беше нов кабинет, нова конфигурация, дори и с „Продължаваме промяната” и ГЕРБ, в рамките на това Народно събрание. След ареста обаче ГЕРБ припознава „Продължаваме промяната” като най-големия си опонент, какъвто беше Радев преди това. В момента ГЕРБ не биха могли да обяснят и пред симпатизантите си една такава коалиция с „Продължаваме промяната”.”

Това изключва евентуална коалиция между двете партии, а по думи на Ганев останалите възможности за нова коалиция в рамките на този парламент не са особено вероятни.

„Представете си тогава каква друга коалиция би могло да има в това Народно събрание. Математически бихме могли да го наредим. Примерно БСП, ГЕРБ, ДПС и Има такъв народ. Математиката излиза, но това е политическо самоубийство, тъй като това е изключително непопулярна коалиция, без да се минава през избори.”

Според Ганев ако може да има някакъв кабинет в рамките на този парламент, макар и малко вероятно, то би бил между същите четири формации, но с друг премиер.

„Вариант, за който се говори през последната седмица – да се смени премиерът Кирил Петков с Асен Василев. Само че това е много тежка конституционна процедура. Трябва да се върне мандатът, президентът да го даде пак на „Продължаваме промяната”, защото оставка на министър-председател означава оставка на целия кабинет. Това вероятно ще възбуди нови искания у някои от коалиционните партньори, за предоговаряне на ресорите и може да се създаде голям хаос в системата.”

За стабилността на управляващата коалиция, за решението за военно-техническата помощ за Украйна, както и за нагласите на българското общество за войната и за влизането на Северна Македония в ЕС четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук