Димитър Ганев
Димитър Ганев

„Радев си дава сметка, че в парламента опозицията може да бъде само „Възраждане“, но те са по-радикални. Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП. Да се позиционира спрямо новия редовен кабинет, както се позиционираше спрямо Борисов преди няколко години“, заяви в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

Според него намеренията на новото мнозинство да преосмисли статута на служебните кабинети, са прибързани. „Не съм фен на такъв тип радикални промени“, каза Ганев и обясни, че служебно правителство „се ражда като форма на неутрална власт“. Не е само български вариант, а е привнесен. Такива модели има в Европа, но активирането им е по-трудно – при по-задълбочена политическа криза, поясни той.

Ганев изрази и опасения от желанието за радикални промени в Конституцията. „За мен това е Кутията на Пандора. Всякакви идеи ще започнат да се пръкват“, обясни той.

Запитан успяват ли служебните министър-председатели да се еманципират от държавния глава, Ганев изтъкна, че еманципацията е процес, не е момент.

Министър-председателят, за да се еманципира от президента, му трябват поне няколко месеца, а мандатът свършва. Не им стига времето да се еманципират напълно от президента. Изборът на премиер също предполага дали той ще се еманципира по-лесно и по-бързо, отколкото обратното. Президентът Радев, от опита си с Огнян Герджиков, се спря на модела „Стефан Янев“ и „Гълъб Донев“, обясни Димитър Ганев.

Относно репликата „ала-бала с президента“, произнесена от Кирил Петков в оповестените записи от Национален съвет на ПП, и сметките му, че формацията ПП заедно с ДБ всъщност има 7-10% представителност, Димитър Ганев коментира:

„Анализът на Петков е точен. Това пространство е около 300-350 000 избиратели. Той казва: ние не можем да излезем от това поле. Ала-балата е легитимацията на президента, който ги изкарва извън това поле. ПП беше припозната като политическия проект на президента, което ги изкара много извън политическото пространство на либералната градска общност.“

И в ГЕРБ, и в ПП-ДБ ще има нюанси при гласуването като форма на социален отдушник, понеже недоволни има и в двете формации, смята политологът. „Контролирано ще бъдат оставени да гласуват така, защото имат комфорта на 132 народни представители. 11 мандата отгоре – могат да си го позволят“, каза Ганев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук