След преизбирането на Корнелия Нинова и съставянето на новия Национален съвет на БСП, партията едва ли ще се върне към някаква европейска линия, по-скоро ще се задържи старата линия на Нинова. Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.бг политологът и съосновател на изследователски център „Тренд” Димитър Ганев.

„Европейската линия, както Вие казвате, за да станат те европейски социалисти, беше до голяма степен олицетворявана от господин Станишев. А Корнелияв Нинова беше в един отявлен конфликт с него през последните години именно заради налагането на един по-скоро културно-консервативен, популистки, ако искате, дискурс или реторика. Неизбирането на Сергей Станишев в Националния съвет мисля, че вече е в някакъв смисъл финална точка на взаимоотношенията между двамата при пълна победа на госпожа Нинова. Така че от тук нататък да се връща към някаква европейска линия, не мисля.”

Ганев допълни, че на Конгреса Нинова е установила пълна победа над опозицията.

„От една такава широка вътрешнопартийна опозиция като Станишев, Гергов, Жаблянов, Краси Янков, Димитър Дъбов, които са познати лица и партийни фигури от последните няколко години, фактически единствено Кирил Добрев остава като някакъв опозиционен глас в партията, като по-сериозен опозиционен фактор.“

На въпроса дали след отстраняването на опозицията партията ще бъде по-обедниена Ганев отговори:

„Когато маргинализираш своята опозиция, нормално да изглеждаш по-консолидиран, да го кажем така.“

Според Ганев след Конгреса вътрешнопартийните скандали ще притихнат в рамките на следващите няколко месеца. Той посочва, че те със сигурност няма да бъдат погребани завинаги, но според него вероятно ще се търси реванш след парламентарните избори.

Целия разговор с Димитър Ганев очаквайте по-късно в рубриката „Интервю“ на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!