Боби Бобев
Боби Бобев Снимка: БНР

И Белград, и Прищина трябва да направят отстъпки. Натискът е в двете посоки. Това дипломатът Боби Бобев – бивш посланик на България в Албания и Косово, в коментар за поставения от Запада план за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

По думите му това е една от най-горещите точки на Балканите и риск винаги съществува, подчерта той и припомни, че периодично там възникват кризи и двете страни взаимо се обвиняват за това.

Според него мекият подход към този проблем – чрез продължаване на диалога с цел пълна нормализация на отношенията, не върши работа.

„Беше невъзможно кризите да бъдат прекратени по този начин“, заяви дипломатът пред БНР. По думите му отношенията са изострени, а от 2018 г. насам не е постигната нито една стъпка напред.

Подходът трябваше да се смени и това се очакваше, категоричен е Боби Бобев.

„Въпросът беше не дали ще се смени подходът, а кога точно ще стане това. Очевидно последните кризи в отношенията лишиха от търпение партньорите в този натискът върху Прищина и Белград. Натискът е в двете посоки. Търси се компромис. Той е между двете страни. За компромиса важи една хубава стара формулировка – че едно споразумение е сполучливо, когато и двете страни са еднакво недоволни от него“, заяви той. И подчерта, че последните кризи са довели нещата до там, че в партньорство ЕС, НАТО и САЩ „тропнаха по масата и казаха или – или“.

„Мисля, че това, което се случи в последните седмици, беше поставянето на един ултиматум“, добави дипломатът.

По думите му въпросът вече е поставен ребром. Западът в желанието си да се намери изход от този омагьосан кръг е поставил въпроса с нужната острота и условия, каза той:

„С известна тъга ще трябва да се съгласят и Белград, и Прищина. Отстъпки трябва да направят и двете страни“, каза Бобев.

Според него решенията са трудни, но без тях диалогът няма да може да бъде преместен напред и няма да бъде намерена формулата за изход от този омагьосан кръг.
Много е важно съдържанието на този френско-германски план, категоричен бе Боби Бобев. По думите му в него не се формулира изискване за формално признаване на двете държави. Той припомни думите на Вучич, който не веднъж е казвал, че няма да признае независимост на Косово.

Според дипломата обаче Сърбия ще трябва да промени своята Конституция, защото в нея пише, че Косово е неделима част от Сърбия. В плана съществува позицията, че двете страни трябва да признаят собтвената си държавност в сега фискираните актуални граници.

„Косово трябва да бъде неформално призната от Сърбия, но Сърбия ще се съгласи с това, че Косово веднъж завинаги е излязла от нейната територия“.

Тази червена линия за положението на сръбското население в Косово може да бъде решена чрез създаване на Асоциация на сръбските общини, смята Боби Бобев. Според него обаче ако една такава спогодба не съответства на косовското законодателство, то тогава то трябва да бъде променено.

Премиерът на Косово Албин Курти ще бъде принуден да прави отстъпки в различни посоки, заяви дипломатът и изрази надежда, косовският премиер си е научил урока. Опозицията в косовския парламент заема позицията на ЕС и САЩ за преодоляване на кризата в диалога и намиране на решение, припомни също той.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук