Върховният съд на канадската провинция Британска Колумбия взе решение за екстрадиране в САЩ на финансовия директор на китайския гигант Huawei Мън Уанчжоу. Тя е обвинена от американските власти, че е нарушила търговските санкции на САЩ срещу Иран.

Според решението на съда, тя е освободена под гаранция от 10 млн. канадски долара (7 млн. щатски), 7 от които трябва да бъдат налични. При това Мън Уанчжоу трябва да представи пред съда петима поръчители. 46-годишната дама бе задържана на 1 декември на летището във Ванкувър от канадските правоохранителни органи.

Huawei
на снимката: Директорката на Huawei Мън Уанчжоу

„Хуауей“ е най-големият производител на 5G оборудване в света и гордостта на китайските технологии. Пекин имаше сключени с над 20 държави търговски договори за изграждането на 5G мрежи на техни територии. След задържането на директорката на компанията в Канада, обаче, някои страни започнаха да се отдръпват.

Това породи съмнения, че целта на задържането на директорката всъщност е опит за забавяне на технологичното развитие на Китай от страна на САЩ на фона и на разгорялата се търговска война между Вашингтон и Пекин.

Според експерта по киберсигурност доц. Златогор Минчев обаче чрез ареста американците не се опитват да подкопават развитието на китайските технологии. Той е на мнение, че причината за задържането е огромен теч на данни през устройствата на Huawei.

доц. Златогор Минчев
на снимката: доц. Златогор Минчев

„О, аз не мисля, че търговската война между Китай и САЩ изглежда толкова елементарно. Ако погледнете оборотите, за които става дума, изграждането на 5G мрежа би било доста скъпо удоволствие и на входа ще влязат изключително много пари. По-скоро в този скандал ставаше дума за нещо друго – потребителите на Huawei са били елемент от една хибридна атака за източване на лични данни, затова беше скандалът. Представете си, че да се изгради една 5G мрежа, това ще е една инвестиция в трилиони долари и ще отнеме години. Не е въпрос само на технологична конкуренция и превъзходство”, каза доц. Минчев в специално интервю за ДЕБАТИ.бг.

След САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия обявиха, че забраняват на китайската компания да участва в техни проекти. Изтъкнатите опасения са, че лични данни на потребители ще бъдат предоставени на китайските власти.

Доналд Тръмп твърди, че не е знаел за молбата за арест на китайската директорка. Тя беше задържана по обвинение, че е нарушила санкциите срещу Иран. В интервю за „Ройтерс” той заяви, че ако разрешаването на въпроса ще помогне за слючване на търговска сделка с Китай, той непременно ще се намеси.

Арестът на Мън Уанчжоу беше осъществен по искане на прокуратурата на Ню Йорк заради обвинения в нарушаване на американските санкции срещу Иран. Мън Уанчжоу не признава своята вина, но настояваше да бъде освободена под гаранция. В събота китайското външно министерство поиска нейното незабавно освобождаване от Канада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!