Дишай, протест, СОС

Десетки граждани на София протестираха пред сградата а Столична община заради замърсяването на въздуха и бездействието на местните власти. Недоволните сложиха маски с надпис „ДИШАЙ” и представиха исканията си.

Дишай, протест, СОС

Въпреки че протестът беше официално разрешен, органите на реда не затвориха движението по ул. „Московска” пред сградата на местния парламент, а оставиха протестиращите на отсрещния тротоар и ги оградиха с полицейска лента. Така те затрудниха тяхното движение, както и това на медиите.

Гражданите на София са категорични: има нужда от строги мерки, но общинарите нямат волята да ги приложат.

„Мерките, които взема общината са чисто популистки и идеята им е просто да задушат временния протест. Аз не мисля, че Община София има визия как да се справи с този проблем след 5-10-15 години. Както виждаме, в София населението се увеличава всяка година, колите се увеличават. Трябва да се вземат много по-драстични мерки, но не знам дали в момента в България има политик, който да има куража да ги направи. Те вероятно ще са доста непопулярни – забрана на старите коли, забрана на отопление на твърдо гориво в големите градове и т.н”, смята Никола Николов, който се присъедини към протеста.

Основните източници на замърсяване са твърдото гориво, което се използва за отопление, както и автомобилите. Затова протестиращите поискаха пълна забрана на твърдите горива в големите градове и енергийните помощи да се отпускат не за закупуване на дърва или въглища, а за плащане на сметки за електричество.

Дишай, протест, СОС

Недоволните възроптаха и срещу призива на столичния кмет Йорданка Фандъкова гражданите да не ползват автомобилите си, тъй като не е направена жизненоважна реогранизация на градския транспорт в дните със сериозно замърсяване – повече автобуси, трамваи и тролеи и пълна забрана за движение на автомобили в бус лентите.

Гражданите дори поискаха градският транспорт да стане безплатен.

„Зеленият билет беше подигравка с нас. Трябваше транспортът да е безплатен в този ден и да има обособени паркинги, за да могат хората наистина да оставят колите си. Аз го използвах и честно казано не видях да има по-малко коли. Градският транспорт не е достатъчно добре устроен – закриват се трамвайни трасета, всички виждаме, че на тяхно място се пускат автобуси, които допълнително замърсяват и правят допълнително задръствания”, каза една от протестиращите пред ДЕБАТИ.бг.

Широко недоволство предизвиква и механизмът за пускане в употреба на „зеления билет” едва след третия ден на превишени стойности на фини прахови частици в атмосферата. Всички бяха единодушни, че тази мярка трябва да е превантивна.

Дишай, протест, СОС

Малко след началото на протеста представител на Столична община слезе пред сградата и повика журналистите вътре за коментар от страна на властите. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обяви, че „зеленият билет” все още се тествал, тъй като мярката била нова, въпреки че тя беше въведена още миналата зима,  и не може да се въвежда превантивно, тъй като механизмът за въвеждането му вече е приет. Той обаче обеща, че по въпроса ще се работи.

„Трябва да направим уточнението, че този механизъм реално за първи път се използва, той в момента едва ли не се тества. Вчера за втори път Столична община използва тази мярка. Механизмът не е свещена крава, той може да бъде променен и ни сме готови да обсъдим всяко конкретно предложение по механизма”, каза пред журналисти Елен Герджиков.

В продължение на дни от общината активно съобщават, че се правят проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, което също е една от главните причини за замърсяването на въздуха. Такива обаче властите имат право да извършват единствено в общинските жилища, където хората главно се отопляват на електричество.

Дишай, протест, СОС, зелен билет

Националното законодателство възпрепятства проверки по домовете на хората, които не са общински жилища. Именно в домовете в ромските квартали тази практика е постоянна.

„Достъпът до домовете е невъзможен във връзка с нашето законодателство, но такъв контрол се осъществява по отношение на общинските жилища и общинските наематели”, каза пред журналисти председателят на Комисията по околна среда в СОС Лорита Радева.

От СОС обещаха да направят законодателни предложения за криминализиране на изгарянето на отпадъци, тъй като само актовете и глобите очевидно не решават проблема. От това обаче не става ясно дали ще има проверки по домовете, или ограничението ще остане в сила.

Никой от представителите на СОС, които говориха пред журналистите, не слезе при протестиращите, за да ги успокои. Така те останаха отвън да дишат мръсния въздух без дори да чуят обещанията от първа ръка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук