В петък радостни жители посрещнаха украинските войски, пристигнали в центъра на Херсон, след като Русия изостави единствената регионална столица, която превзе от началото на инвазията си през февруари.

„Днес е исторически ден. Връщаме си южната част на страната, връщаме си Херсон“, заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение.

„Към момента нашите защитници са в покрайнините на града и сме много близо до влизането в него. Но специалните части вече са в града“, каза той.

Зеленски уточни, че в града са навлезли специалните части и призова руските войници в района да се предадат в плен, защото това е единственият им шанс за спасение:

„Искам специално да се обърна към онези руски войници, наемници и колаборационисти, които бяха изоставени в Херсон и други южни градове. Единственият ви шанс за спасение е да се предадете в украински плен. Гарантираме, че ще се отнесем към вас в съответствие със закона и международните норми. А на тези руски войници, които са се преоблекли в цивилни дрехи и са се скрили някъде, искам да кажа  – в това няма смисъл. Не протакайте! Така или иначе, ще ви намерим. Доброволното предаване в украински плен е единствената възможност за всички окупатори!“.

Действията по разминиране на местата, напуснати от руските сили, ще започнат възможно най-скоро, каза още украинският президент.

Видео кадри показаха местни хора по улиците, развяващи националния флаг на Украйна и скандиращи при пристигането на войските на Киев.

„Най-накрая моят град – там, където съм родена, където съм живяла през целия си живот – е свободен“, не криеше радостта си Настя Степенска. 17-годишното момиче, изрисувало бузите си в цветовете на украинското знаме, се е включило в импровизирания празник заедно със свои приятели от Херсон, пише „Франс прес“.

„Когато (руснаците) дойдоха, настъпи ужас, не знаехме какво ще се случи на следващия ден, дали ще останем живи“, разказа гимназистката.

Десетки жители на южния украински град, заминали в началото на руската окупация, се събраха спонтанно на Майдана с национални знамена. Хората отпразнуваха освобождението на Херсон с шампанско и националния химн.

„В началото на вярвах, мислех, че ще са необходими седмици, месеци (преди украинската армия да влезе в града)… а сега ги виждаме да пристигат в Херсон за един ден, това е най-добрата изненада“, вълнува се 41-годишният Артьом Лукив, прегръщайки двете си деца и с украинското знаме в ръце. Мъжът каза, че когато научили за освобождаването на родния си град, тримата се разплакали.

Съединените щати приветстваха отвоюването на град Херсон от руските окупатори.

„Изглежда, че украинците току-що са спечелили изключителна победа, при която единствената регионална столица, която Русия беше завзела в тази война, сега е отново под украински флаг – и това е доста забележително нещо“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук