рак на гърдата

На днешния 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака.

Според данни на СЗО през 2020г. България е отчела над 36 000 случаи на новодиагностициран рак, а близо 20 000 не са успели да се преборят с него. При мъжете простатния и колоректален карцином, заедно с рака на белия дроб са най-често срещаните онкологични патологии, докато при жените ракът на гърдата е с два пъти по-голяма честота от рака на шийката и тялото на матката, последван от рака на белия дроб.

Най-честите симптоми на рака са болките, които се появяват в късните етапи на заболяването, а навременното наблюдение от лекар е гаранция за това да бъде диагностициран навреме.

Заместник-директорът на Института за изследване на рака „Н. Н. Блохин“ Александър Петровски обясни, че раковите заболявания се проявяват по много различни начини, дори повишаването на кръвното налягане може да бъде симптом на рак, като например тумор в кората на надбъбречната жлеза. Въпреки това не е възможно пациентът сам да установи наличието на злокачествен тумор въз основа на определени симптоми.

Ако човек има съмнения за определено онкологично заболяване, не е необходимо веднага да тича при онколог, първото нещо, което трябва да направи, е да се консултира с общопрактикуващ лекар, който ще го насочи към онколог, ако е необходимо, заяви Петровски. Според него ракът е болест на възрастните хора, като средната възраст на заболелите е около 60 години, така че колкото по-възрастен е човек, толкова по-голям е рискът да развие рак.

В повечето държави съществуват скринингови програми за най-разпространените видове рак – рак на дебелото черво, рак на шийката на матката, рак на простатата и рак на гърдата – с цел навременно откриване на раковите заболявания. Прегледите се извършват по програма за медицински прегледи в зависимост от възрастта на човека.

За съжаление у нас превенцията и лечението на онкологични заболявания са се превърнали в сериозен проблем. Той остава нерешен и често коства животът на хиляди българи. Ситуацията се усложнява още повече заради пандемията от коронавирус, която затруднява здравната система като цяло.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук