Джузепе Конте
на снимката: Министър-председателят на Италия Джузепе Конте

Днес долната камара на италианския парламент трябва да гласува доверие на новия кабинет на Джузепе Конте, сформиран на базата на мнозинството от движението „Пет звезди”, партията на демократите и партията „Свободни и равни”. Утре е вотът в Сената, предава БНР.

За мнозинство в Камарата на депутатите се смятат 315 гласа от общо 630.

„Пет звезди” заедно с Демократическата партия имат 327 депутати. Като се добавят тези на „Свободни и равни” и на Смесената група, общо биха дали вот на доверие 348 души – повече от достатъчно за новото правителство.

Преди да се пристъпи към гласуването и предшестващите го дебати, премиерът Джузепе Конте ще представи пред депутатите програмата на кабинета, обобщена в 29 най-важни точки.

Той каза, че това не е договор както бе при предишния му кабинет, а са предложенията на двете партии на мнозинството, които да се превърнат в политическия ключ за преобразуване на „Пет звезди” и демократи в сговорно цяло.

От опозицията, „Форца Италия” ще присъства на заседанието, докато за първи път в Италия при вот на доверие ще има протест. „Лига” и „Братя на Италия” ще изразят пред Камарата на депутатите недоволството си , че няма предсрочен вот.

Конституционни специалисти определиха намерението им за „институционална грубост”, подчертавайки, че кабинетът е законосъобразен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук