Св. великомъченица Варвара
Св. великомъченица Варварал Снимка: pravoslavieto.com

Днес почиваме Света Варвара – християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала около 306 година. Паметта ѝ се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември. Светицата е живяла по времето на император Максимиан, в Илиопол. Заради вярата си в Бога, тя претърпяла мъченическа смърт за Христа от ръката на собствения си баща.

На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин.

Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това ядосало баща ѝ – езичник, който я предал на градоначалника и лично я обезглавил. На този ден християните си припомнят за мъченицата. В Православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят.

В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали “Баба Шарка”.

За омилостивяване на шарката, вечерта срещу празника за нея се приготвя трапеза или се оставя през нощта медена питка на полица, за да я вземе баба Шарка, да си хапне и да не напада децата. В Западна България със същата цел на кръстопът нечетен брой деца палят огън, сваряват леща в гърне и прескачат три пъти огъня. Главня от него и лещата се пазят за лек против дребната шарка. Майките раздават царевични питки и ракия.

В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук