телескоп, Джеймс Уеб

Днес в орбита ще бъде изстрелян най-големият космически телескоп. Името му е „Джеймс Уеб“ и той е смятан за едно от големите научни начинания на 21-ви век, съобщиха световните агенции.

Съоръжението, което е на стойност 10 милиарда долара и чието изграждане е започнало преди 30 години, ще излети на борда на совалката „Ариана 5“.

Телескопът ще наблюдава галактиките в инфрачервения спектър, като целта е бъде да се опита да покаже първите звезди и галактики, които светят във Вселената от началото ѝ – преди около 14 милиарда години.

Джеймс Уеб, телескоп

Мисията на „Уеб“ е да надгради откритията на космическия телескоп „Хъбъл“, който след 31 години в орбита е към края на „кариерата си“.

Джеймс Уеб, телескоп

Телескопът е кръстен на Джеймс Едуин Уеб, който управлява прохождащата космическа агенция НАСА в периода 1961 – 1968 г. По време на неговото управление САЩ създават своята програма за изпращане на човек на Луната.

Изстрелването на космическият телескоп „Джеймс Уеб“ трябваше да се състои вчера (24.12. 21 г.), поради лошите метеорологични условия това бе отложено за днес. Американската космическа агенция се надяваше телескопът да заработи през октомври, след като разработката му е беше забавена от пандемията, но реши, че ще е нужно още известно време за усъвършенстване на проекта.

Устройството се разработва цели 14 години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук