Днес се очаква да бъде обявена оценката от изслушването на българския кандидат за еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

В продължение на няколко часа вчера тя отговаря на въпроси на евродепутати от две комисии на Европейския парламент – по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. Представители на ресорните групи ще вземат предварително решение за кандидатурата по-късно през деня. Българската кандидатура се нуждае от минимум 2/3 от гласовете на евродепутатите от различните фракции. Техните представители на ресорните групи ще вземат предварително решение по-късно през деня. Ако през юли ЕП даде зелена светлина, ще последва бърза писмена процедура по назначение от правителствените представители в Съвета, което ще позволи на Габриел да встъпи в длъжност още през лятото на тази година.

Повечето от координаторите изразиха добрите си впечатления от отговорите на Габриел и прогнозираха, че тя ще получи подкрепа за поста комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Очаквано, депутатите, които специализират в цифровото законодателство, се отнесоха с респект към българката – дори една от най-критичните срещу Еврокомисията – германката Юлия Реда от партията на пиратите и групата на Зелените – призна:

Тя определено е квалифицирана за поста. Тя знаеше за какво говори и при никой от отговорите не усетих някакво объркване. Хареса ми отговора ѝ за фалшивите новини, като тя обясни, че те не са нов феномен и единствената промяна е бързината на разпространение. Лично аз се надявах да чуя какво мисли тя по някои спорни въпроси. Но Габриел се придържаше предимно към позициите на ЕК, които вече са ми известни. Така ми е по-трудно да преценя какво тя би сторила различно от досега направеното. Но по отношение на знанието – без съмнение тя е успяла да научи изключително бързо въпросите по цифровия ресор. Не мисля, че тя ще има проблеми да получи одобрението на парламента, заяви Юлия Реда.

В нашата група мисля, че сме положително предразположени към тази кандидатура, каза влиятелният италиански депутат Силвия Коста – бивш председател на Комисията по култура и образование.

Досега предишният комисар не обръщаше достатъчно внимание на образованието в дигиталната стратегия. Но съм уверена, че Мария Габриел повече ще застъпва този подход. Германката Забине Ферхайен, координатор от ЕНП в комисията по култура поздрави колегата си с думите: Тя се е подготвила много добре за този многостранен ресор, с редица технически аспекти.

Третата по големина група на консерваторите също може да гласува за Мария Габриел, според техния координатор в културната комисия Ангел Джамбазки:

Мисля, че ще получи отлични оценки и от двете комисии и мисля, че на сесията в края на юли месец ще бъде избрана за комисар. Видяхте как отговори тя на колегите от групата та консерваторите и реформистите, видяхте, че нямаше нито един празен въпрос или несъществен въпрос – колегите бяха достатъчно остри, с достатъчно конкретни въпроси, много по-конкретни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!