За пети пореден път винарната „Царев Брод“ ще вземе участие в Дните на отворените врати на бутиковите винарни от Североизточна България. Събитията ще се проведат на 17 и 18 май, когато винарната ще представи новите си реколти от бели, розе и пенливи вина, информира Илия Веселинов от „Царев Брод“.
Събитието е планирано да се осъществи на открито, но винарната е подготвена за нестабилни метеорологични условия, добави той. Тази година гастрономически партньор на мероприятията ще бъде Институтът за кулинарни изкуства на Висшето училище по мениджмънт във Варна, което е първото в България, предлагащо акредитирани програми за студенти по кулинария на университетско ниво. Студенти и трима преподаватели – Хю Бутен, Станислав Кубарев и Калоян Колев, ще готвят на място в „Царев Брод“, допълни Веселинов.
Анелия Христова координира участието на винарните от Североизточна България. Официално около 20 обекта са част от винената карта на региона, сред които 17 изби, винени барове и дегустационен център, поясни Веселинов. Участниците в дните на отворените врати планират по-късно да трансформират този туристически проект в асоциация на винарните в Североизточна България, каза Веселинов.
Както съобщава БТА, Анелия Христова, сертифициран винен експерт и екскурзовод и част от Българската асоциация на винените професионалисти, сподели, че 17 бутикови винарни от Североизточна България ще разкажат за новите си реколти и техните истории по време на Дните на отворените врати на 17 и 18 май. Христова е съставила и винена карта, която ежегодно обновява с местни изби в региона. Виненият тур се организира за пети пореден път.