фотоволтаици

Започна кандидатстването на домакинствата за фотоволтаични системи със субсидия до 15 хиляди лева от държавата. До 10 ноември желаещите могат да подават документи.

Гергана Йорданова отоплява къщата си с дърва и иска да инсталира фотоволтаици. Намерила е фирма, която да монтира панелите в дома ѝ, но излизат непредвидени разходи.

„Моята оферта за 7 киловата излиза около 32 хиляди лева. Фирмата изпълнител, за да ни даде гаранция за 10 години, както е по изискване и по документи, трябва да имаме застраховка на самия проект. За да имаме застраховка, трябва да имаме мълниезащита. Една мълниезащита на такава къща е малко повече над 2 хиляди лева“, обясни тя.

По програмата могат да кандидатстват и домакинства, които вече са инсталирали панели от 7 юни миналата година до момента.

За да получи финансиране проектът трябва да е за жилище, което е постоянният адрес на кандидата и с неефективно отопление като печка, котел, камина на твърдо гориво. А ако фотоволтаиците са на покрива, трябва да имаме конструктивно становище.

„Защото то може да промени параметрите на инсталацията, която искаме да направим, може товаропоносимостта на покрива да е по-малка отколкото ние бихме искали да сложим като мощност“, обясни Мариана Янева от Асоциацията за производство съхранение и търговия на електроенергия.

Домакинствата сами финансират проектите си, а след оценка на енергийното министерство държавата прави плащанията по тях. Очаква се първите да са през април догодина.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук