Безброй усилия за опазване на застрашените видове се извършват по целия свят всеки ден, седмица, месец, година. Независимо дали става въпрос за мъничка рибка или масивен слон, изследователите често идентифицират основните проблеми с броя на популацията на видовете и рано или късно се започват усилия за опазване. Понякога усилията се провалят или са неадекватни или е просто твърде късно и един вид не може да бъде спасен от изчезване в дивата природа. Друг път обаче усилията за опазване постигат точно това, за което са предназначени.

Сега, в ново изследване, публикувано в „Conservation Letters“, изследователите са намалили броя на много застрашени различни видове, сравнявайки напредъка си с течение на времето и изследвайки как усилията за опазване са повлияли. Те открили, че до 48 вида от много животински групи са били спасени от 1993 г., когато са приети определени закони, помогнали на природозащитниците да защитават дивата природа.

Както „Гардиан“ съобщава, проследяването на „спасяването“ на даден вид може да бъде изключително трудно и изисква много работна ръка и много данни. Поради това някои видове не могат да бъдат обявени за спасени с пълна сигурност, дори ако числата показват значително подобрение. Поради тази причина изследователите са направили широка оценка, показваща, че от 28 до 48 вида наистина са били спасени благодарение на усилията на природозащитниците.

„Събрахме стандартизирана информация за 73 вида за числеността и тенденциите на тяхната популация, както и за заплахите и действията за опазване“, пишат изследователите. „Също така обобщихме ключовите аргументи за това, че видът би изчезнал без действия за опазване. Експерти на „Taxon“ прегледаха тази информация. Въз основа на тяхната обратна връзка намалихме окончателния списък с кандидати до 39 вида птици и 21 вида бозайници за 1993–2020 г. и 23 вида птици и 17 вида бозайници за 2010–2020 г. Полученият от нас списък представлява набор от видове, за които смятаме, че са се възползвали положително от опазващите действия в някакъв момент от 1993 г. насам.

Въпросното проучване е обнадеждаващо с оглед на това, че все още има толкова много животни в списъците на застрашените и критично застрашените видове, че работата на природозащитниците е необходима сега повече от всякога.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!