Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев

До един месец ще стане ясно по каква формула ще се разпределят средствата, заложени в проектобюджета на ЕС за новия програмен период 2021-2027 година, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на изслушването му в комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. Той коментира, че все още е твърде рано, за да се оцени детайлно новата финансова рамка, но според него тя отразява вижданията на всички страни-членки.

„Истината е, че това е много добра основа, много добре са отразени вижданията на всички страни-членки и европейските органи. Компромис е много трудно да бъде постигнат. Най-малкото, постигнат е баланс между различните политики и новите приоритети за сигурност и миграция. На второ място големият въпрос – по-малко пари ли има в бюджета или не. Ако погледнете абсолютните числа, те са много близки до финансовата рамка, която изпълняваме сега. Към момента точно какви средства ще получи България ще бъде факт най-рано след месец, юни месец, когато ще стане ясна формулата, по която ще се разпределят средствата“, коментира вицепремиерът.

Дончев заяви, че не може да се каже дали тази формула ще ни облагодетелства или не, но уточни, че тя ще се основава на БВП на всяка страна. Той добави, че както и в предходните програмни периоди, има поставена долна и горна граница, която не позволява прекомерно или твърде ниско плащане. Дончев изказа предположение, че по линия на кохезионната политика средствата, които може да получим, дори може да са повече.

„Моят коментар е, че България ще продължи да разчита на сходен пакет и ако анализираме числата, ще видим, че те са сходни помежду си и няма огромни разлики в тях като цяло“, подчерта Дончев.

Вицепремиерът уточни, че заделените средства за кохезионна политика за новия период са 371 млрд. при 373 млрд. за 2020 г. В допълнение Дончев посочи, че по отношение на общата селскостопанска политика средствата се увеличават от 371 млрд. през 2020 г. на 411 млрд., а за новите приоритети сигурност и миграция са заделени съответно 27,5 млрд. и 62,4 млрд. при условие, че досега са били заделени 17,7 млрд.

„Тук увеличението е осезаемо. Двукратно е увеличението и по програма „Еразъм“, където бюджетът скача от 14.7 млрд. на 30 млрд.“, уточни Томислав Дончев.

Той се спря и върху още един факт – излизането на Великобритания от ЕС.

„Освен да вадим нейната вноска трябва да извадим и това, което тя е получавала. Великобритания е разходвала не по-малко от 30-35 млрд. паунда“, коментира той.

Дончев каза още, че се очаква да има промени в нивата на съфинансиране и подчерта, че това ще се определя по три интензитета. Той добави, че отпада понятието „райони в преход“, както и резервът за изпълнение и със задоволство отбеляза, че се очаква опростяване на процедурите, но докато не се види как ще се реализират те, няма как да коментира какъв ще е техният ефект.

По време на заседанието стана ясно още, че на 18 юни ще бъде обсъден въпросът с бъдещето на кохезионната политика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук